Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Hlávkový salát je jeden z nejstarších druhů zeleniny. Pěstuje se v mnoha druzích, které můžeme vysévat nebo vysazovat postupně, abychom jej mohli podávat po většinu roku. Připravujeme z něj především chutné saláty.
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu zdraví.
Z přinesené hlávky odstraníme zvadlé i poškozené části a rozebereme ji na lístky, které dokonale opláchneme. Salát do mísy trháme, protože krájením ničíme vitamíny. Vždy k němu přidáváme trochu tuku, (olej, slanina, majonéza), abychom lépe využili vitamíny rozpustné v tucích.
Čím doplnit salát
Chuť salátu zpestříme pažitkou, koprem, petrželkou apod. a doplníme zálivkami. Výborné je salát kombinovat s ředkvičkami, vejci, smetanou nebo jogurtem. Salát je výborný i do různých smoothie.
Jak využít přebytky salátu
Přebytky salátu se dají i tepelně upravit, na Slovensku je populární salátový prívarok. Také ho můžeme zapékat s uzeninou, sýrem, vejci a smetanou nebo z něj uvařit polévku.
Podle doporučení lékařů bychom měli sníst ročně 3 kg salátu. Vzhledem k nenáročnému pěstování a celoroční nabídce v obchodech tuto radu nebude těžké dodržet.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 42 minutami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 1 hodinou
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 11 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Přečtěte si Zobrazit více
Saláty podle Přemka Podlahy: V devadesátkách frčel těstovinový salát s kuřetem nebo hermelín v zelí
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře