Saláty podle Přemka Podlahy: V devadesátkách frčel těstovinový salát s kuřetem nebo hermelín v zelí
1. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Zatímco ještě v osmdesátých letech salát neznamenal zdravé jídlo, ale hutný a vysoce kalorický pokrm s majonézou, devadesátky už trochu „odlehčily“ a na řadu přišla zelenina nebo jogurt. Přesto saláty tehdy stále zůstávaly vydatným jídlem.
Co dům dal
O tom, že různé saláty typu „co dům dal“, byly velmi populární, svědčí i recepty, které se objevovaly v televizním Receptáři Přemka Podlahy a v jeho knihách. Většinou ale chyběl přehled ingrediencí (nebo byl neúplný) a jejich množství. Postup byl také zjednodušený.
Ostatně, posuďte sami. Trochu netradičně vypadá třeba recept na hermelín v zelí. Potřebujete: 1 balíček kysaného zelí, 2 sýry hermelín, 500 g málo sladkých jablek, 50 g sýru Niva, 200 g šunkového salámu 1 bílý jogurt, šťáva z půlky citronu, sůl, čerstvou bazalku a petrželku podle chuti.
Kysané zelí pokrájejte a vložte do misky, přidejte na kousky nakrájený hermelín, šunkový salám nakrájený na proužky, cibuli nakrájenou nadrobno a zalijte jogurtem. Dobře promíchejte a podávejte s chlebem nebo bílým pečivem.
Hitem byl také cibulový salát se smetanou. Jak se připravuje? 5 velkých cibulí rozřízněte na čtvrtky a překrájejte napříč na nudličky. Vsypte do vroucí osolené vody a nechte přejít varem. Přeceďte, vložte do mísy, ještě horkou osolte, opepřete a okyselte octem nebo citronem. Podle chuti mírně oslaďte, promíchejte a nechte vychladnout. Pak přimíchejte kelímek kysané smetany. Hodí se jako příloha k sekané nebo ke karbanátkům.
Mohlo by vás zajímat
Zelenina na prvním místě
Opravdové zeleninové saláty byly tehdy výjimkou. Mezi zdravější verze patřil například salát z (čerstvě vypěstované) letní zeleniny. Jak na něj?
Rozeberte na listy jeden hlávkový salát a operte je, pokrájejte nerezovým nožem na menší kousky, přidejte nadrobno nakrájené mladé výhonky cibule (cca 2 polévkové lžíce) a pár snítek kopru. Podle chuti osolte, pokapejte šťávou z citronu (nebo 3 lžičkami octa smíchanými s ½ lžičkou cukru), přidejte 150 g bílého jogurtu a vše důkladně promíchejte. Podávejte jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Plný vitaminů je i zelný salát s křenem. Potřebujete 200 g čerstvého zelí, 300 g jablek, 30–40 g křenu, 3 lžíce rostlinného oleje a 2 větší cibule.
Zelí nakrouhejte na menší proužky, jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, křen očistěte a nastrouhejte najemno. Vše smíchejte, přidejte olej s nahrubo nakájenou cibuli. Před podáváním nechte nejméně hodinu v ledničce.
Přidáme trochu majonézy
Téměř zdravý je i studentský salát. Očistěte a jemně nastrouhejte mrkev (pro čtyři osoby 8 středně velkých mrkví), mrkev dejte do větší mísy, zakapejte šťávou z jednoho citronu, přidejte 2 prolisované stroužky česneku, 4 lžíce majonézy a dobře promíchejte. Salát můžete podávat jako přílohu k masu nebo s pečivem.
Květákový salát se bez majonézy také neobejde. Potřebovat na něj budete 1 květák, 15 g majonézy, 2 stroužky česneku, 1 citron, sůl a na ozdobu rajčata, papriky nebo okurky.
Celý květák uvařte doměkka v osolené vodě a nechte vychladnout. Česnek oloupejte a utřete se solí. Majonézu promíchejte s prolisovaným česnekem, přidejte šťávu z citronu. Květák rozeberte na růžičky, přelijte ochucenou majonézou a na talíři ozdobte čerstvou zeleninou podle sezony, přidat můžete i natvrdo uvařená vejce. Podávejte s čerstvým pečivem.
Těstovinový salát s kuřetem
Oblíbené byly v této době také různé saláty, kde hlavní ingrediencí bylo kuřecí maso. Asi nejznámější byl těstovinový s kuřetem. Většinou se připravoval z vařených kolínek, hodí se i penne, fusilli nebo farfalle, v Receptáři pro každý den ho najdeme i z nalámaných špaget. A co potřebujete?
- 1 pečené nebo uvařené kuře (cca 1200 g)
- 200 g sýru typu eidam
- 250 g těstovin
- vejce vařená natvrdo
- 1 malá konzerva hrášku ve slaném nálevu
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- kari
- 1 bílý jogurt
- nálev ze sterilovaných okurek
A jak na to? Uvařte těstoviny podle návodu „al dente“ a nechte vychladnout. Kuře vykostěte, odstraňte kůži a nakrájejte na kousky. Do větší misky nastrouhejte sýr, přidejte kousky kuřete, uvařené těstoviny, nakrájená vejce, nadrobno nakrájenou cibulku a sterilovaný hrášek. Osolte, opepřete, přidejte špetku kari a lehce promíchejte. Přidejte jogurt zředěný nálevem z okurek a opět promíchejte. Nechte asi hodinu v ledničce a pak podávejte.
Zdroje informací:
Kniha Přemek Podlaha a kol.: To nejlepší z Receptáře
Kniha Přemek Podlaha a kol.: Receptář pro každý den IV.
Kniha Přemek Podlaha a kol.: Zlatá kniha Receptáře
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se dostal hollywoodský herec Willem Dafoe do pražské polévkárny The Boršč? „Náhoda to nebyla, dal si i kvas,“ odtajnila nám majitelka
Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Aby květák po uvaření zůstal hezky bílý, na to existuje několik metod. Jednou z nich je přidat do vody trochu mléka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 2 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 5 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Hermelín v kuchyni 7x jinak. Nemusí zůstat jen u grilovaného či nakládaného. Jsou i další speciality