Různých polévkových nudlí je v obchodech velký výběr, a přesto jsou pro nás ty domácí nejlepší. Poradíme, jak je připravit
Zavářky a nudle do polévek nemusíme kupovat, můžeme si je vyrobit sami doma. Ohlídáme si tím kvalitu surovin a jejich zpracování. Protože domácí jsou prostě domácí, a tyhle budou chutnat jako od babičky.
Na domácí nudle podle našeho receptu potřebujeme hrubou mouku, vejce a vodu. Vejce mohou být čerstvá nebo naložená (klepneme je předem do hrnku). Voda pomůže k tomu, aby těsto bylo vláčnější a její množství se řídí velikostí vajec a tím, jak mouka saje tekutinu. Pokud připravujeme těstoviny do zásoby, těsto nesolíme (sůl totiž přijímá vlhkost a těstoviny by při delším skladování mohly zplesnivět). Těstoviny na okamžitou spotřebu osolíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit těsto na polévkové nudle
Na jednu dávku potřebujeme 300-400 g hrubé mouky, 2 vejce a asi 1/8 l (jsou-li vejce menší, stačí 2 lžíce) studené vody.
- Pokud vlastníte strojek na hnětení těsta nebo opravdu výkonný hnětač, máte vyhráno. Také mnohé typy domácích pekáren mají program Nudlové těsto.
- Při ruční práci vytvoříme v mouce na vále (nebo v misce) důlek, vlijeme vejce a nožem za postupného přidávání vody promícháváme. Když těsto drží pohromadě, zapojíme ruce. Těsto hněteme tak dlouho, až je z něj hladká tuhá koule, která se vůbec nechytá válu. Těsto musí být tuhé, ale ne tvrdé (drobilo by se). Zabalíme do fólie nebo schováme pod nahřátý kastrol a necháme půl hodiny odležet.
- Těsto rozdělíme na menší části, aby se lépe rozvalovaly. Z každé části vyválíme asi 1 mm tenkou placku. Těsto, které nezpracováváme, necháme zakryté, aby neoschlo. Pokud těsto ještě trochu lepí, podsypáváme ho trochu moukou. I s rozvalováním vám může pomoci strojek na těstoviny.
- Rozválené placky rozprostřeme na čisté utěrky a necháme oschnout. Po chvíli je můžeme obrátit, aby schly i z druhé strany. Placky by neměly uschnout úplně, protože by se těsto lámalo při krájení. Musí stále zůstat vláčné. Nudle z málo oschlého těsta se zase slepují. Praxí získáme správný odhad.
- Placky nakrájíme na pásy asi 4 cm široké, dáme jich několik na sebe a příčně z nich krájíme co nejtenčí nudličky. Výbornou pomůckou je kráječ na nudle, je vhodný pro toho, kdo chce nudle připravovat pravidelně. Nakrájí nudličky všechny stejně široké a bez námahy.
- Nakrájené nudličky během sušení protřásáme, aby se neslepily. Pokud je chystáme na uskladnění, necháme je zcela uschnout, aby se lámaly. Pak je skladujeme v dobře uzavřené nádobě.
Jak uvařit polévkové nudle
Polévkové nudle vždycky vaříme zvlášť ve vroucí osolené vodě, aby nám mouka z nich nezakalila vývar. Vaříme podle pravidel na vaření těstovin. Stačí jim 2-3 minuty. Po uvaření je scedíme a hned vložíme do polévky. Zbytek podáme v misce nebo na talířku, na přidání. Můžeme je také promastit, aby se neslepily, nechat zchladnout a upotřebit později. Místo pracnějších nudlí můžeme připravit méně pracné strouhání, kdy těsto jen po částech nastrouháme na struhadle.
Názorné video nám ukáže přípravu nudlí tak, aby je zvládl i začátečník.
Malá rada na závěr
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře