Jak na vánočku, aby se nerozjela? Poradíme vám 4 vychytávky pro její dokonalý tvar
Klasickým pečivem pro sváteční snídaně o vánočních svátcích je kynutá vánočka. Podáváme ji suchou či namazanou máslem a marmeládou spolu s kávou, čajem nebo kakaem. Spolu s cukrovím je také součástí odpoledního pohoštění.
Kynutá vánočka je příjemným zakončením předvánočního pečení. O to větší nás čeká zklamání, když se vánočka, jinak krásná, na plechu rozjede nebo sjede do strany. Poradíme vám, jak tomu zabránit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit vánočku, aby se při pečení nerozjela
Už naše babičky tyto způsoby používaly:
- Do vánočky před vložením do trouby zapíchneme 3–4 špejle.
- Vánočku můžeme zafixovat našikmo zapíchnutými špejlemi z boku.
- Vánočka, upletená z několika pramenů najednou, také nesjede.
- Dobře vykynutá vánočka udrží svůj tvar, protože nedojde k prudkému nabytí těsta v troubě.
Jak na přípravu poctivé domácí vánočky, se můžete podívat v našem videu. Nezapomeňte vánočku potřít rozšlehaným vajíčkem, aby byla krásně lesklá a pevná:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 14 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se dělá vánočka: Od přípravy těsta až po vyndání zlatavého a voňavého výsledku z trouby
Vepřové výpečky jsou poměrně levné jídlo a s knedlíkem a zelím tvoří výborný nedělní oběd. Vyzkoušejte je podle našich rad
Jak se pozná, že je vánočka hotová? Pomůže jednoduchá rada, abychom vždy určili ten správný okamžik
Komentáře