Jak poznat mladé cukety? Sklízíme je co nejdříve, vaření s nimi je snadné a rychlé, chuť skvělá
Do mnoha receptů potřebujeme mladé cukety. Jak poznat, že ty, které jsme sklidili nebo dostali od sousedů, jsou opravdu mladé? Je to jednoduché, poradíme, jak na to.
Jakmile odkvete cuketa, začne se na místě květu tvořit mladý plod. Je-li pěkné a teplé počasí a rostlina má dostatek vláhy, brzy bude dostatečně velký ke sklizni. Mladé cukety jsou ideální ke kuchyňskému zpracování, jsou totiž velmi křehké a chutné. Navíc je jejich příprava takřka bez práce. Můžeme je vařit, dusit, smažit i zapékat. Stačí je nakrájet, nastrouhat nebo rozpůlit a využít k plnění. Tepelná úprava stačí krátká.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat mladou cuketu
Jsou tři snadno rozlišitelné znaky, podle nichž poznáme mladou cuketu:
- Mladá cuketa má jemnou slupku, proto je zbytečné ji okrajovat. Mimo jiné využití je skvělá do moučníků. Pokud má cuketa tuhou slupku a špatně se nám krájí, rozhodně není mladá.
- Její semínka nejsou skoro vidět, teprve se začínají tvořit, proto mladé cukety zpracujeme celé. Semena není potřeba odstraňovat. Pokud má cuketa vnitřek plný tuhých semen, rozhodně není mladá. Semena v tom případě před použitím odstraníme.
- Mladá cuketa není příliš velká. Má svěží pěknou barvu, na omak působí křehce a jemně. Pokud je cuketa velká, na omak tuhá, rozhodně není mladá.
Zpracování starší cukety je pracnější, ale i ta se nám bude hodit. Obsahuje více vody, proto je vhodné ji nechat před přípravou některých jídel "vypotit". Využijeme ji např. na přípravu cuketové pomazánkové směsi na topinky, kterou si můžeme snadno zavařit na zimu, na cuketovou polévku nebo na cuketové zelí. Výhodou starších cuket je delší trvanlivost. Pokud je sklidíme dobře vyzrálé, vydrží i několik měsíců.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 4 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 5 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 16 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Čím se liší přerostlé starší cukety od těch mladých? Jejich zpracování zabere více času, ale i pro ně máme dobré využití
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Komentáře