Jak se dělá znojemská omáčka: Do české klasiky patří hovězí maso i lák z okurek
Česká kuchyně je úžasně pestrá a chutná. Hlavní role v ní patří omáčkám, které zbožňují malí i velcí strávníci. Ta znojemská patří mezi oblíbené díky své specifické a nezaměnitelné chuti. Jak ji správně připravit?
Znojemská omáčka má nespočet svých příznivců. Každý ji má rád jinak kyselou a jinak pikantní, někteří do ní dokonce přidávají natvrdo uvařená a na kostičky nakrájená vejce. Do znojemské omáčky patří maso hovězí, které se hojně nahrazuje vepřovým, ale také kuřecím.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit znojemskou omáčku
Příprava této omáčky je velmi jednoduchá. Nejdéle trvá dušení masa, aby se rozplývalo na jazyku.
- Nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte do hněda spolu s nakrájeným špekem nebo slaninou.
- Hovězí maso lze nechat v celku a prošpikovat ho, ale také ho můžete nakrájet na plátky či kostky. Nejpraktičtější jsou kostky, které přidejte k cibuli, jakmile bude dostatečně hnědá, a nechte ho zatáhnout.
- Poté přidejte hořčici, která omáčce dodá lehce pikantní chuť, osolte, opepřete, promíchejte a zalijte potřebným množstvím vývaru. Zakryjte poklicí a nechte dusit, dokud maso nebude měkké.
- Mezitím si připravte okurky – nakrájejte je nadrobno a jakmile bude maso v základu omáčky zcela měkké, přidejte je do hrnce. Okurky se přidávají až na konci přípravy, aby si zachovaly své vlastnosti a nerozvařily se.
- Pokud je to potřeba, omáčku zahustíte jíškou, kterou je nutné v omáčce ještě chvíli provařit.
- TIP: Konečné dochucení omáčky se dolaďuje lákem z okurek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 3 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 6 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 8 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších omáček naší kuchyně: Jedinečné recepty našich maminek a babiček si předáváme jako poklad
Semifinalista MasterChefa Pepa Nemrava radí, jak na znojemskou omáčku: Maso dobře prošpikujte a okurky dejte až nakonec
Jak připravit nálev na okurky? Se správně dochuceným lákem budou vaše nakládačky nepřekonatelné
Komentáře