Jak smažit bedly? Nejlepší jsou na kmíně nebo v trojobalu
Bílé hlavičky bedel můžeme v lese spatřit od července do října. Je to velmi chutná houba s jemným aroma. Můžeme z ní zužitkovat kloboučky i nožky, které se nejčastěji suší a využívají jako houbové koření. Z kloboučků zase připravíme lahodné řízky.
Bedly najdeme na slunných lesních stanovištích a mýtinách, kde se často ukazují ve své plné kráse. Pokud se vám takovýto úlovek poštěstí, jistě se budete zamýšlet nad tím, jak bedlu co nejchutněji připravit. Mezi nejjednodušší a zároveň nejoblíbenější recepty patří bedly smažené na sádle a kmínu. Pak už jen krajíc čerstvého chleba a chuťový požitek je zaručen. Stejně dobře si pochutnáte i na křupavých řízcích z bedel, které ozvláštníte uzeným sýrem nebo kořením.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat bedly na kmíně
Bedly na kmíně jsou výborný a rychlý pokrm, který rozhodně vyzkoušejte. Bedlám před tepelnou úpravou očistíme kloboučky a odstraníme nožky. Poté je nakrájíme na větší kousky podle naší chuti. Následně bedly smažíme buď na sádle, oleji nebo na másle, ideálně přepuštěném, které se nepřepaluje - docílíme tím u pokrmu lahodné máslové chuti.
- Na pánvi rozehřejeme tuk a podle chuti můžeme orestovat na kousky nakrájenou cibuli nebo jemnější šalotku.
- Přidáme nakrájené bedly, osolíme, opepříme, okmínujeme a restujeme do zlatova, dokud se neodpaří všechna voda, kterou bedly pustí.
- Podáváme s čerstvým chlebem nebo s nasucho opečenými topinkami.
Jak na bedly v trojobalu
Smažené bedly v trojobalu jako řízky jsou další možností, jak si na bedlách výtečně pochutnat. Křupavé těstíčko z mouky, vajec a strouhanky lze doplnit strouhaným sýrem nebo kořením jako je sušený česnek, majoránka, tymián, mletý zázvor či kari. Velké kloboučky bedel doporučujeme rozkrojit napůl, aby se dobře propekly.
- Připravíme si 3 hluboké talíře. Do jednoho dáme mouku, do druhého rozšlehaná vejce se solí a kmínem, do třetího strouhanku.
- Bedly obalujeme postupně, nejdříve v mouce, vejcích a pak strouhance.
- Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova nebo lehce pokapeme olejem a pečeme na pečicím papíře v troubě.
A jak připravujete bedly nejraději vy? Podělte se s námi o vaše tipy do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak smažit v troubě v trojobalu. Jednoduchý postup šetří čas a hodí se i pro více strávníků
Jak nejlépe obalit řízky? Trojobal pro změnu ochutíme bylinkami a kořením, část strouhanky nahradíme kukuřičnými lupínky
Jak na dokonalý trojobal? Máme pro vás 5 tipů, díky kterým bude křupavá kůrka neodolatelná
Komentáře