Mleté maso je základem mnoha oblíbených jídel. Poradíme, jak ho připravit
Maso si můžeme buď koupit pomleté, nebo si ho pomlet sami v kuchyňském robotu. Není na tom nic složitého a vše si připravíme přesně podle svého přání. Meleme buď jeden druh nebo více druhů masa současně.
Mleté maso nemusí být nic podřadného, zpracujeme do něj jen kvalitní kusy. Takto upravené maso se mnohem lépe kouše, než tuhé pevné kusy, proto ho ocení i děti nebo naopak starší lidé. Můžeme z něho připravovat nejrůznější karbanátky, řízky z mletého masa (holandské řízky), sekanou
Jak na mleté maso
- Omyté kousky masa meleme nejprve nahrubo, a buď nám to takto již vyhovuje, nebo je pomeleme ještě jednou na jemnější mletí. Na různé druhy pokrmů jsou vhodnější různé typy hrubosti mletí. V některých případech stačí maso pouze nasekat ostrým nožem.
- K masu již při mletí přidáváme vhodné ochucení, především sůl, koření a bylinky.
- Je vhodné rovnou přidat i trochu tekutiny, na 1 kg masa nejvýše 4 dcl. Přidat můžeme např. vývar, mléko, vodu, ale i jogurt nebo pivo.
- Přístroj po mletí masa velmi pečlivě očistíme a omyjeme.
- Mleté maso má ještě kratší trvanlivost než maso v celku. Po namletí ho co nejdříve tepelně upravíme. Pokud ho nemůžeme zpracovat hned, uložíme ho do chladna, případně zmrazíme pro pozdější použití. Stejným způsobem nakládáme s koupeným mletým masem.
- Mleté maso zpracujeme podle zvoleného receptu. Obvykle k masu přidáváme vejce, mouku, strouhanku. Pokud jsme přidali tekutinu již do masa, nejsou obvykle potřeba namočené housky.
- Z vytvořené hmoty tvarujeme požadované tvary, jde to velmi dobře namočenýma rukama. Tvary ještě obalujeme např. v mouce nebo strouhance, případně v trojobalu. Než vytvarujeme všechnu hmotu, raději vyzkoušíme usmažit první kousek, abychom měli jistotu, že budou tvary dobře držet pohromadě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 3 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat nejlepší holandské řízky? Připravili jsme pro vás názorné video, podle kterého je zvládnou i začátečníci na výbornou
Jak se vaří bramborová kaše? Jak snadno připravit celerovou, mrkvovou a dýňovou variantu
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Komentáře