Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Ne každý vlastní parní hrnec, ale vaření potravin v páře ovládaly už naše babičky. Vyzkoušejte jednoduchý způsob, pomocí kterého uvaříme v páře nejen brambory, zeleninu a knedlíky, ale i maso a ryby.
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně nevyluhuje do vody. U potravin navíc nehrozí jejich rozvaření, protože proces můžeme lépe kontrolovat. Kromě toho šetříme čas, vodu i energii, protože vařit hrnec vody nebo jen pár centimetrů v hrnci je výrazný rozdíl.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit v páře
Pořídíme si v domácích potřebách kovový pařáček s otvory (napařovací podložku). Do hrnce nebo kastrolu nalijeme tolik vody, aby se těsně dotýkala dna pařáčku. Na pařáček můžeme ještě položit papír na pečení ve tvaru kruhu, i ten můžeme na několika místech proděravět, aby pára mohla lépe prostupovat. Díky papíru se potravina k pařáčku nepřilepí. Pařáček můžeme také jednoduše potřít olejem.
Na papír naskládáme potraviny, které chceme vařit. Zakryjeme je dobře těsnící poklicí. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme jen velmi mírně vařit. Tak vzniká největší množství páry. Při déletrvajícím vaření hlídáme hladinu vody a průběžně doléváme vroucí vodu, aby se var v hrnci nepřerušil.
Zkuste v páře uvařit ovocné, bramborové nebo kynuté knedlíky, určitě se vám tato metoda zalíbí. Hodně zdaru!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Komentáře