Moučníky z listového těsta: Několik tipů na přípravu rychlých, snadných a výborných zákusků
Vytáhnout z mrazáku koupené nebo domácí listové těsto, vyválet, upéct a rychle ozdobit nebo naplnit, to je nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak připravit pro nečekané hosty výborný moučník ke kávě.
Listové těsto je už hotové - stačí ho nechat chvíli rozmrznout na lince nebo koupit chlazené těsto, které můžeme začít okamžitě připravovat. Fantazii se zde meze nekladou - listové těsto má rádo všechny možné náplně.
Jak připravit korpusy z listového těsta
Suché korpusy si můžeme připravit ráno a po obědě je naplnit:
- Nejrychlejším zákuskem jsou plněné polštářky - rozkrájíme rozválený plát těsta na stejné čtverce, které po upečení "rozloupneme" na dvě poloviny. Plníme je šlehačkou a zdobíme ovocem. Povrch polštářků poprášíme cukrem.
- Na křehké kremrolky musíme mít kovové trubičky, na které namotáme proužky těsta. Po upečení a sejmutí kremrolek z trubiček jsou připravené k plnění šlehačkou nebo bílkovým sněhem.
- Věžičky připravíme vykrojením koleček z rozváleného těsta. Po upečení a vychladnutí je spojíme krémem nebo šlehačkou a ozdobíme kousky ovoce. Věžičky můžeme upéct i ze silného kolečka těsta a horké rozloupat na vrstvy.
Štrúdly, koláčky a šátečky z listového těsta
Jablečný štrúdl z listového těsta zná úplně každý:
- Rozválený plát těsta poklademe jablky, posypeme cukrem, skořicí, oříšky a rozinkami, zabalíme a upečeme do červena. Vychladlý štrúdl poprášíme moučkovým cukrem a krájíme na šikmé řezy.
- Koláčky připravujeme z obdélníku těsta. Na jednu polovinu naneseme koláčovou náplň nebo jen marmeládu, ve druhé polovině vytvoříme nožem dlouhé řezy a přiklopíme na namazanou stranu. Po upečení cukrujeme.
- Na rohlíčky z listového těsta potřebujeme náplň z máku, ořechů, povidel nebo tvarohu. Z plátu těsta nakrájíme špičaté trojúhelníky, na širší stranu položíme nádivku a zabalíme směrem ke špičce. Pečeme do červena.
Řezy a koláče z listového těsta
Připravíme je upečením celých plátů rozváleného těsta na plechu:
- Řezy se žloutkovým krémem, s vařeným pudinkem nebo se šlehačkou se připravují upečením dvou plátů těsta. Jedno po vychladnutí potřeme náplní a přiklopíme druhým těstem dnem vzhůru. Poléváme různými polevami.
- Koláče plněné mákem, ořechy, tvarohem nebo ovocem připravujeme také ze dvou plátů - ale můžeme použít jen jeden a koláč posypat drobenkou. V tomto případě těsto nelístkuje.
- Šneci z listového těsta udělají radost nejen dětem. Pláty těsta potřeme zbylou koláčovou nádivkou nebo posypeme strouhanými jablky a skořicí. Zamotáme do rolády, kterou nakrájíme na řezy. Položíme je na plech a upečeme.
Sladké drobečky
Pokud chceme, aby se nám šátečky nebo kremrolky nerozpojily při pečení, potřeme spoje rozšlehaným vajíčkem, které těsto slepí. Tvary se potírají vejcem také na povrchu, aby dostaly lesklou zlatou barvu. Semínka, kterými se posype pečivo, na něm hezky drží.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 6 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 7 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 8 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 18 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 22 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Komentáře