Dietní a svěží italská gastronomie – nejlepší recepty pramáti západoevropských kuchyní
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny a toto exkluzivní zboží stálo hodně peněz. Proto si jej mohli dovolit jen zámožní Italové, například bohatí kupci, duchovní a šlechta. Dávat pak tyto suroviny na odiv v rámci různých hostin byl jakýsi důkaz vysokého společenského postavení. Když se významná italská šlechtična Kateřina Medicejská provdala do Francie, přinesla do země galského kohouta kulturu stolování i řadu lahůdek.
Moderní italskou kuchyni si ovšem spojujeme především se zdravým jídelníčkem. Čerstvost surovin je v ní totiž nejzásadnější. Italská kuchyně nabízí desítky druhů těstovin, ale také pizzu. Ta se postupem času změnila v položku na menu rychlých občerstvení, ale taková většinou s kvalitní křehkou italskou plackou nemá nic společného. Italské recepty oceníte zejména na jaře a v létě, jsou totiž osvěžující, zdravé, dietní a plné zeleniny.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Banana split
Přidáno před 8 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 21 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 22 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dip muhammara: Kouřovou chuť dodají pečené papriky a pikantní chilli vločky. Báječně ladí s grilovaným masem nebo s pita chlebem
Jak v obchodě poznat kvalitní majonézu do salátu? Důležitý je hlavně druh oleje a obsah žloutků, vysoká cena nemusí hrát roli
Chybí vám hospody? Uvařte si pivo doma! Tipy a rady pro začínající sládky