Prvomájové dobroty pro zamilované: Zkuste růžovou polévku a jahodový krém
1. 5. 2021 Vaření
První máj - lásky čas! Čert vem Valentýn, u nás v Česku se milenci líbají pod rozkvetlou třešní. Chcete svou drahou polovičku v tento den potěšit speciálním menu? Zkuste třeba netradiční růžovou polévku nebo sladký dezert s jahodovým krémem.
Vidíme to růžově
Prvomájový svátek zamilovaných je ryze českou záležitostí, na kterou můžeme být hrdí. Jen považte; je přece tísíckrát romantičtější políbit drahou osobu pod rozkvetlou třešní a za svitu slunce, než se s ní muchlovat v tuhé zimě uprostřed února, kdy jinde ve světě slaví Valentýn. Přejete si letos svou milou nebo svého milého potěšit něčím speciálním? Láska prochází žaludkem, proto vsaďte speciální prvomájové menu.
Svěží Panzanella
Jako vydatný předkrm, ale klidně i jako hlavní chod poslouží italský salát Panzanella. Pokrm původem z Toskánska se připravuje z rajčat a cibule, často se do něj přidávají také okurky. Svěží zálivka se dělá z olivového oleje, octa a utřeného česneku. Nezbytnou součástí Panzanelly jsou také krutony, které se dělají ze starého bílého chleba (může být například toastový), který se namočí a poté opeče dokřupava. Tip: Promeňte tuto skvělou chuťovku v prvomájovou specialitu tím, že krutony vyrobíte ve tvaru srdíček. Jak na to?
Netradiční těstoviny
Pokud nechcete vařit nebo rovnou chystat kompletní menu, polovičku jistě potěšíte i dobrou domácí limonádou. Tu můžete vyrobit z čerstvého ovoce, ale také z domácího sirupu. Zkuste růžový nebo levandulový sirup, skvělá je například malinová limonáda. Barevné pití ve sklenici doplňte květy nebo kousky ovoce a krásný drink je na světě. Do limonády se samozřejmě dá přimíchat také alkohol, například vodka, která prakticky neovlivní chuť sladkého pití. Rázem máte z limonády míchaný koktejl jako z luxusního baru.
Mohlo by vás zajímat
Ať už alko, nebo nealko, osvěžující pití bude skvěle chutnat v kombinaci s těstovinami. Zkuste to tentokrát netradičně. Co takhle ravioli z červené řepy plněné ricottou a růžovým pepřem? Neskutečně zdravé, chuťově zajímavé jídlo milovaného strávníka potěší, ale nezatíží jeho trávení, takže po něm bude shopen vyrazit na májovou procházku, třeba právě pod tu rozkvetlou třešeň.
Jahodový krém - sladké pohlazení
Správné menu bez sladké tečky? To ani omylem. Navíc, právě sladkým dezertem partnera potěšíte určitě nejvíc. Chcete-li něco luxusního a máte-li už dost růžové, co takhle crème brûlée? Legenda (nejen) francouzské kuchyně vyžaduje trochu práce, ale není právě sváteční První máj tou vhodnou příležitostí k tomu tento dezert vyzkoušet?
Mohlo by vás zajímat
I obyčejný koláč nebo buchta s ovocem ale udělá dojem. Pokud nemusíte jahody, zkuste jiné lesní plody. Nezapomeňte ovšem na drobenku, která každý koláč dovede k dokonalosti. Pečete rádi muffiny? A co takhle zkusit cupcakes? Čím se tyto dvě původem americké dobroty liší, to se dozvíte tady:
Zamilované cupcakes zkuste například ve vanilkovo-citrónové příchuti, která zaručuje ideální kombinaci sladkého a svěžího. Ozdobte je jahodami ochuceným mascarpone a růžovou posypkou, třeba ve tvaru srdíček. Přejeme dobrou chuť na na Prvního máje hodně lásky!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
Tohle oblíbené pouliční maďarské jídlo milují… Číst více
Víc než jen ocet: Balzamiko se v minulosti používalo proti porodním bolestem
Původ tohoto krále octů se sice připisuje… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kdo vymyslel crème brûlée? Možná španělské jeptišky, které zkazily dort pro biskupa
Láska vždy procházela žaludkem. Připravte těm, které milujete, sladké gesto, a do něj srdce plné chutného překvapení
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 14 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami