Originální jahodové kombinace: Spojte je s bazalkou či pepřem a zažijte nebe v ústech!
5. 6. 2021 Vaření
Sezóna českých jahod konečně začala, na trzích už se objevují první výpěstky a zanedlouho nám jahody „polezou i ušima“ - tedy jich bude všude dost a za sympatické ceny. Právě proto stojí za to vyzkoušet třeba něco nového: kombinace, které nejsou moc obvyklé, ale fungují bezvadně!
Doba jahodová
Červen je parádní měsíc. Začíná Dnem dětí a pokračuje, alespoň u nás, úrodou jahod. O tom, kde si můžete jahody sami nasbírat i jaké dobroty z nich udělat, už jsme psali. Jahodových receptů jsou „mraky“, a tak lze vyzkoušet kromě klasických knedlíků nebo bublaniny třeba i takové delikatesky jako jahodové lasagně nebo jahodovou polévku. Ale co když se vám moc vařit nebo péct nechce, případně nemáte čas? Právě proto je tady dnešní článek. Stačí totiž jahody spárovat se správnými ingrediencemi a rázem máte „dezert jako víno“ i bez hrnce či trouby. Některé kombinace jsou známé, jiné vás možná překvapí, ale všechny stojí za vyzkoušení.
Mohlo by vás zajímat
Jahody & mascarpone
Jahody & bazalka
Zní to zvláštně? Asi ano, ale ochutnejte! Aromatická bylina ve spojení se sladkými jahodami skvěle vynikne a vzájemně si obě chuti rozumějí. Stačí, když čerstvou bazalku rozdrtíte s krystalovým nebo třtinovým cukrem a jahody touhle drtí posypete. Ostatně, lze spojit předchozí kombinaci s touhle a vytvořit dezert z mascarpone s jahodami a právě bazalkou.
Jahody & pepř
Světoví šéfkuchaři tuhle dvojici používají už dlouho. Pepřem lze jahody jen zlehka posypat, anebo je můžete nechat zkaramelizovat na másle s trochou cukru a přidat drcený pepř. Jahody dostanou díky pepři intenzivnější chuť. Totéž platí pro spojení jahod a chilli.
Jahody & balzamikový ocet
Balzamikový ocet se vyrábí ze zahušťovaného moštu vinných hroznů. Díky tomu má intenzivní kořeněnou chuť. A právě proto může být spojen se sladkými jahodami. Jak na to? Jahody očistěte, nakrájejte, zakápněte balzamikem a lžičkou medu, promíchejte a nechte v chladu marinovat. Podávejte samotné nebo s ušlehanou smetanou.
Jahody & čokoláda
Málokdo odolá. Zvlášť, když se na čokoládu přidají ještě jeden nebo dva kopečky šlehačky. Udělejte třeba jahodový špíz namáčený v rozpuštěné čokoládě a podávejte jej s mističkou ušlehané smetany.
Jak vidíte, jahody si rozumějí s mnoha ingrediencemi. Ale je jedna, ke které moc neladí. Navzdory mnoha let trvajícímu mýtu odborníci na víno, tedy sommeliéři, nedoporučují kombinaci jahod a sektu nebo šampaňského. Obojí má kyselý podtón, a proto se chutě nedoplňují, ale spíš vylučují. Tak si dejte skleničku raději jen tak na zdraví a jahody si užijte v jiném spojení.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ořechové škeble neboli žabí hubinky: Upečte si tradiční cukroví našich babiček
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
To jste ještě nejedli: Jahodové lasagne vás dostanou do kolen!