Britská pomazánka marmite: Chutná po kvasnicích, je plná vitaminu B a potěší i milovníky piva!
28. 8. 2021 Vaření
O britské pomazánce marmite se říká, že ji buď milujete, nebo nenávidíte. Už po prvním ochutnání budete vědět, zda se do ní zblázníte nebo ji už nikdy nevezmete do úst. Zlí jazykové tvrdí, že trochu připomíná rozteklý asfalt nebo lepidlo na boty. Chuťově je na tom ale mnohem lépe.
Britská pomazánka z kvasnic
Pomazánka marmite je jednou z nejslavnějších britských specialit a jakýmsi symbolem britské kuchyně. Prodává se rovnou již hotová ve sklenici a kromě toho, že je chuťově velmi zajímavá, jí nelze rozhodně upřít zdravotní benefity. Marmite se totiž vyrábí z kvasnicového extraktu, který se získává jako vedlejší produkt při vaření piva. Od roku 1936 do roku 1968 bylo podle webu Guinntiques.com dokonce možné sehnat speciální limitovanou edici marmite Guinness – kvasnicový extrakt vzniklý při vaření piva vyhlášeného irského černého piva Guinness. Pomazánka má trochu zvláštní konzistenci. Je téměř černá a trochu připomíná sójovou omáčku, je ale tužší a lepkavá. Připodobnění k asfaltu je tak možná trochu namístě. Kromě toho má poměrně výraznou, hodně slanou a lehce chlebovou chuť, která se dá přirovnat k polévkovému koření Maggi. Tu jí dodávají výtažky ze zeleniny a sůl.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbená nejen v Anglii
Historie výroby marmite sahá do roku 1902, kdy byla ve městě Burton nad Trentem v Británii založena první továrna. Objevena však byla již na konci 19. století, jak se píše na stránkách Bbc.com, a to zcela náhodou, když německý vědec Justus von Liebig zjistil, že pivovarské kvasnice lze koncentrovat a konzumovat. Kromě Velké Británie se pomazánka vyrábí i na Novém Zélandu a v Austrálii, kde se jmenuje Vegemite nebo Promite. Podobný je i švýcarský Cenovis a německý Vitam-R. Receptura na ně je však trochu jiná. Dnes se pravý marmite vyváží do mnoha zemí světa. U nás jej koupíte většinou v obchodech, kde mají britské potraviny.
Mohlo by vás zajímat
Zásobárna vitaminu B
Díky kvasnicím má marmite dostatek vitaminu B, dále obsahuje niacin (vitamin B3), thiamin (vitamin B1), riboflavin, vitamin B12 a kyselinu listovou. To dělá z pomazánky téměř dokonalou potravinu, která podle stránek Webmd.com pozitivně ovlivňuje hlavně nervový systém, zvyšuje výkon mozku a chrání před neurologickými poruchami, snižuje hladinu cholesterolu, chrání srdce a cévy a pomáhá při únavě a vyčerpání. Marmite je oblíbená hlavně mezi vegetariány a vegany, neboť jim dodává potřebné vitaminy. Navíc má poměrně málo kalorií. Nevýhodou je jen vysoký obsah soli.
Mohlo by vás zajímat
Na toast i do polévky
Nejlépe si marmite vychutnáte na rozpečených toastech. Ty se pak krájí na proužky, jimž se říká marmite soldiers (vojáčci). Někteří odvážlivci takové toasty ještě zdobí nakrájeným banánem, ale to už je opravdu hodně neobvyklá kombinace. Občas se přidává i do polévek a omáček místo polévkového koření pro zvýraznění chuti. Výborně ochutí i dušené pokrmy nebo mleté maso. Případně můžete marmite použít do jednoduché chuťovky - rychlých slaných rolek se sýrem. Potřebujete na ně hotové pizza nebo listové těsto rozválené na tenký plát. Ten potřete marmite a posypejte strouhaným sýrem čedar. Poté těsto srolujte a nakrájejte na menší kousky. Rolky dejte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
Jedním z osvědčených a šikovných způsobů konzervace bylin je konzervace cukrem. Vyrobit bylinkový sirup nebo med není složité, může to zkusit každý. … Číst více
Jak upražit pampeliškové kořeny na chutnou kávu? Vyzkoušejte to s námi
Při správné přípravě si na kávě z pampelišky pochutnáme. Je vhodná i pro děti, není totiž hořká, nýbrž příjemně nasládlá. Správná příprava znamená… Číst více
Královna pampeliška: Víte, že jíst se dá úplně celá od kořínku po žluté květy? Vyrobíte z ní třeba tohle netradiční želé
Kdo by na jaře nemiloval zelené louky ozdobené… Číst více
Užijte si sezonu pampelišek: Jak z nich připravit úžasný pampeliškový med i limonádu
Pampeliškový med je asi nejoblíbenější pochutinou… Číst více
Pampeliškový med podle snadného receptu. Krásně voní a využít se dá i k přípravě osvěžující limonády
Jaro je tu a na loukách i v parcích září ze… Číst více
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
[rada oznaceni="1"] Kdy a kde sbírat pampelišky na med Slunečné dny a louky plné zářících květů - to je ta správná chvíle pro sběr. Když začínají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Jak využít pivo při vaření? Hodí se na křupavé těstíčko, ale i do moučníků
Co na chleba? Zkuste avokádovou, tvarůžkovou nebo česnekovou pomazánku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 19 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11