Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uvařte si buřtguláš! Levné trampské jídlo skvěle zasytí celou rodinu a hotové je raz dva
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Čas opékání buřtíků sice ještě neskončil, pokud ale máte vysedávání u ohně za celé léto dost, můžete buřty použít do mnoha jídel. Upečte je třeba na pivu, naložte do octa a nebo k nim prostě jen přidejte brambory a pár dalších surovin a vznikne nejslavnější trampská a chatařská specialita – buřtguláš.

Levnější verze klasického guláše

Jestli je česká kuchyně v něčem opravdu vynalézavá, tak je to ve variantách zpracování špekáčků. Vaří se, pečou, místo masa se dávají do polévek i do salátů. Jedním z nejslavnějších pokrmů z nich je právě buřtguláš nebo také bramborový guláš. Toto jídlo neoddělitelně patří hlavně k létu a k prázdninám, je totiž ideálním řešením jak zpracovat přebytek buřtíků, když jste je nestihli opéct na ohni, a snadnou chatařskou rychlovkou. Proč si ho ale neudělat v jakémkoliv jiném ročním období? Jde o výbornou rychlou večeři, která vám nezabere moc času a ani při její přípravě neušpiníte moc nádobí. Zachutná malým i velkým, nasytíte jím větší množství strávníků a na hlad si pak určitě stěžovat nebudou. Navíc do něj můžete využít zbytky z lednice či ze spíže a ještě vás to bude stát jen pár korun. Právě snaha ušetřit stála i za vznikem buřtguláše. Zrodil se totiž jako levnější alternativa klasického guláše z hovězího masa – vyhlášené původně maďarské speciality.

Když se spojí buřty, cibule a brambory

Do buřtguláše patří hlavně buřty nebo nějaká jiná uzenina, cibule, brambory a koření, ale můžete si ho vylepšit i přidáním čerstvé zeleniny nebo bylinek, které ho pozvednou na vyšší úroveň. Protože je v  názvu slovo guláš, rozhodně se neobejdete bez cibule. Ta tvoří základ pokrmu stejně jako u klasického guláše. Cibulku je nutné nejprve důkladně osmahnout dozlatova na oleji nebo ještě lépe na sádle ale klidně i delší dobu na mírném ohni do hněda jako v případě běžného guláše. Dobře osmahnutá cibule totiž jídlu dodává tu správnou tmavou barvu. Na cibuli pak vhoďte nakrájené buřty (můžete ale použít i párečky, točený salám nebo jakékoliv klobásky) a mletou sladkou nebo pálivou papriku. Vynikající příchuť dodá guláši i paprika uzená. Buřtguláš vylepšíte také dalšími druhy koření – bobkovým listem, majoránkou, kmínem nebo tymiánem. A samozřejmě nesmíte zapomenout na prolisovaný česnek. Vše se pak zalije vodou, přidají se na kostičky nakrájené brambory a povaří se, dokud brambory nezměknou. A to je vše, zkrátka žádná velká věda. Občas se pro zlepšení chuti přidávají i houby. Pokrm výrazně vylepší použití vývaru místo vody. Pokud byste měli doma dokonce ten z uzeného masa, chuť bude ještě dokonalejší.

Dáte přednost klasice nebo polévkové variantě?

Někdo dělá buřtguláš pořádně hustý, aby v něm stála vařečka, jiný má raději polévkovou konzistenci. Guláš by mělo zahustit už jen dostatečné množství cibule. Pokud ho ale máte i tak řídký, můžete sáhnout po klasické jíšce či rozdrobeném chlebu nebo navíc kromě brambor na kostičky ještě vmíchejte najemno nastrouhanou bramboru a povařte. Chcete-li mít guláš trochu zdravější, vyměňte mletou papriku za čerstvou. Nejprve ji osmahněte, poté povařte s ostatními ingrediencemi a nakonec ji můžete i trochu rozmixovat. I zelenina totiž jídlu dodává tu správnou konzistenci. Nakonec můžete guláš trochu zjemnit trochou smetany. Není to sice již opravdový guláš, ale spíš špekáčková verze kuřete na paprice, ale i v této podobě je pokrm vynikající.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle

Celestýnské nudle patří mezi tradiční rakouské zavářky do polévky a své příznivce si našly i v našich kuchyních. Jejich příprava je velmi jednoduchá.… Číst více

Cikorka

Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se… Číst více

Cordon bleu

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se naplní šunkou a sýrem s modrou plísní, popř. jiným… Číst více

Croissant

Croissant

Croissant  je pečivo, které získalo název podle svého tvaru (srpek, půlměsíc). Peče se z vrstveného kynutého těsta, prokládaného změklým máslem, tyto… Číst více

Cukr

Cukr

Cukr je sladidlo, které příliš neprospívá našemu zdraví. Vyrábí se buď z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Bílý cukr prochází rafinací, je zbaven… Číst více

Dalamánek

Dalamánek

Dalamánky jsou drobnější pečivo (většinou oválné bochánky) z chlebového těsta pšenično-žitného nebo žitno-pšeničného s tmavou, pevnější střídou,… Číst více

Drobenka (pekařská)

Drobenka (pekařská)

Drobenka je žitný pekařský kvas, zahuštěný do téměř sypké podoby. Jeden díl kvasu (kvásku) zahustíme 1,5 - 2 díly žitné mouky. Vzniklou tuhou hmotu… Číst více

Foie gras

Foie gras

Foie gras je kontroverzní pochoutka. Jedná se o ztučnělá játra vodních ptáků, nejčastěji hus a kachen. Tuto hříšnou delikatesu ocení gurmáni, ale… Číst více

Javorový sirup

Javorový sirup

Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více

Jidáše

Jidáše

Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly snídat na Zelený čtvrtek, aby člověku přinesly… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli