Trochu líné bochánky: Upečte si na Štědrý den typické staročeské pečivo peciválky
22. 12. 2021 Vaření
V současnosti se o Vánocích cpeme hlavně cukrovím, snídáme vánočku, někdo peče štólu, jiný závin… Naši předkové si ovšem na Štědrý den pochutnávali na jiné sladkosti. Říkalo se jí peciválky nebo kutelky a jedla se vždycky na konci štědrovečerní večeře právě místo cukroví.
Peciválky, kutelky nebo peřinky?
Peciválky jsou typickým reprezentantem staročeského kynutého pečiva. Tímto zajímavým názvem byly označovány malé bochánky z kynutého těsta, do kterého se většinou přidávaly vařené brambory, takže šlo vlastně o kynuté bramborové těsto. Podle webu Hkregion.cz pocházejí z Podkrkonoší, jako vánoční pečivo jsou ovšem doloženy i v jiných koutech naší vlasti, třeba na Vysočině nebo v Polabí. A jak ke svému zvláštnímu jménu peciválky přišly? Hotové upečené bochánky se nesnědly hned nebo se připravovaly dopředu, proto se nechávaly ležet na peci, aby zůstaly déle teplé a trochu se rozležely. A protože na peci se často váleli lenoši neboli peciválové, jako byl pohádkový Honza, začalo se tak říkat i peciválkám. Na některých místech byly známy jako kutelky, peřinky nebo buchtičky. Dělaly se i na Slovensku, kde se pekly pod názvem opekance či bobaľky. Kutelky jsou populárním vánočním pečivem v Polsku.
Mohlo by vás zajímat
Vláčnější díky napaření
Na peciválkách je zajímavý způsob přípravy, bochánky se totiž nejen pečou, ale navíc se pak spaří horkým mlékem nebo vodou. Postup je snadný – voda či mléko se přivedou k varu, pak se do hrnce hodí peciválky, krátce se spaří a vyjmou. Je možné je také spařit v míse, kde se přelijí horkým mlékem a to se nechá do buchtiček vsáknout. Mléko můžete navíc pro lepší chuť vylepšit trochou rumu, který dodá pokrmu šmrnc. Díky spaření je pečivo krásně vláčné. Hotové peciválky se většinou sypou mákem a nakonec polévají máslem či sádlem. Pokud zrovna máslo a sádlo nebyly k dispozici, musely se jíst peciválky jen spařené. Pokud se nespaří, vypadají spíš jako normální suché housky, pak se dají jíst jako jakékoliv jiné pečivo třeba s máslem. Někde se dělaly i s náplní, to se pak do nich dával buď mák nebo povidla. Maková náplň se připravovala stejně jako ta do buchet z mletého máku vařeného v mléce s cukrem, citronovou kůrou a rozinkami. Mohou se také napařit jen na pařáčku a pak se přelévají horkými naředěnými povidly. Často se na Vánoce podávaly zalité muzikou – omáčkou ze sušeného ovoce, která byla další z typických staročeských vánočních specialit. Za starých časů se polévaly sirobem – řepným sirupem, který vzniká při výrobě cukru z cukrové řepy, nebo medem. Pokud vám mák nechutná, můžete je posypat třeba nastrouhaným perníkem. Občas se na ně sypala i tzv. pracharanda – posypka nebo spíš prášek z nadrcených sušených hrušek, nebo skořicový cukr.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Podle severočeského receptu
Jako kutelky ale i peciválky jsou často označovány i buchtičky z kynutého těsta jako na vánočku, ve kterém chybí brambory. Pokud ale máte rádi bramborové těsto, zkuste ty s vařenými bramborami. Tady máte recept z kuchařky V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc, která se věnuje hlavně kuchyni oblasti Pojizeří. Budete potřebovat: 500 g vařených brambor, 150 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, mléko podle potřeby, mletý mák případně s cukrem. Z vařených brambor, polohrubé mouky, osoleného mléka a vejce zadělejte těsto. Nechte chvíli odpočinout. Na vále z těsta vyválejte silnější plát, že kterého nakrájejte čtverce, které pečte na nepomaštěném plechu po obou stranách dorůžova. Upečené peciválky poskládejte do mísy, polijte horkým mlékem, přiklopte poklicí a mísou zatřepejte. Ponechte asi 2 minuty propařit. Potom přebytečné mléko slijte a peciválky posypejte mletým mákem smíchaným s cukrem. Můžete podávat i s ovocnou omáčkou šprachandou.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Připravte si domácí kandované ovoce sladké jako med. Při vánočním pečení ho oceníte!
Určitě ho znáte z obchodů v podobě… Číst více
Kandované ovoce má ve svátečním pečivu významnou roli. V jakých pochoutkách nesmí chybět?
Kandované ovoce si koupíme hotové nebo si ho můžeme sami připravit. Pokud kupujeme hotové, vybíráme si buď jednodruhové nebo míchané, které je… Číst více
Kouzlo Orientu na vašem svátečním stole: Upečte si hříšně sladké marokánky
Vycházejí ze sladkého cukroví arabského původu a… Číst více
Marokánky: Lahodné placičky nesmí chybět na štědrovečerním stole
Tato oblíbená dobrota pochází ze severu Afriky a peče se u nás již řadu let. Marokánky se vyznačují obsahem většího množství ořechů a kandovaného… Číst více
Jak si připravit doma kandované ovoce. Je to oblíbená sváteční pochoutka i milý dárek
Kandované ovoce je pochoutka, kterou si dopřáváme hlavně o Vánocích. Je to vlastně ovoce, které je důkladně proslazené – napuštěné cukrem. Díky… Číst více
Biskupský chlebíček se správně peče na svatého Mikuláše. Víte, proč?
Láká vás vyzkoušet na Vánoce ještě jiný moučník… Číst více
Italský dezert panettone je plný rozinek a kandovaného ovoce. Upečte jej místo vánočky!
Netroufnete si na vánočku, protože se bojíte… Číst více
Jak upéct měkké a vláčné marokánky, plné kandovaného ovoce a mandlí? Podle názorného videa to zvládne i začátečník
Marokánky patří mezi velmi oblíbené druhy svátečního pečiva. Zároveň jsou druhem, ve kterém nesmí chybět kandované ovoce - buď si ho koupíme, nebo… Číst více
Cukroví s kouzlem exotiky: Marokánky upečené podle receptu od babičky Elišky jsou ihned měkké a vláčné
Dokonalá cukrovinka plná sušeného či kandovaného… Číst více
Jak upéct biskupského beránka? Ochutnejte dokonalé spojení biskupského chlebíčku a velikonočního beránka
Velikonočního beránka můžeme upéct jako tradičně z piškotového, tvarohového, nebo dokonce i kynutého těsta. Pokud ale patříte k milovníkům… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
Nejlepší maková náplň do koláčů a buchet? Chuti pomůžou rum, perník, džem nebo vanilka
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 7 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39