Pavlišovský řízek: Legendární specialita se zelím a knedlíkem „rozhádala“ dvě česká města
4. 1. 2022 Vaření
Ne všechna vyhlášená česká jídla mají český původ. Řízek k nám přišel z Vídně, inspiraci pro vepřo knedlo zelo jsme našli v bavorské kuchyni. Když ale vše spojíte dohromady, vznikne vám krajová specialita, kterou neseženete nikde jinde v rámci naší republiky. Říká se jí pavlišovský řízek.
Řízko knedlo zelo
Pavlišovský řízek je pokrm, který u většiny lidí vyvolává úžas a u mnohých často i nepochopení. Vzhledem k tomu, že jde o klasický řízek smažený v trojobalu, který se servíruje s normálním houskovým knedlíkem a navíc s dušeným kysaným zelím, je jistý podiv na místě. Možná vás překvapí, že nejde o nějaký výdobytek dnešní doby, ale o pokrm, který se pyšní poměrně dlouhou historií. Zajímavé na něm je, že se připravuje jen v obcích v okolí Trutnova a Náchoda a nabízejí jej tu i v některých místních, většinou těch tradičních, restauracích.
Mohlo by vás zajímat
Pavlišovský nebo úpický?
O původ pavlišováku se hádají dvě obce ležící na severu východních Čech – vesnice Pavlišov, která je nyní součástí Náchoda, a město Úpice, ležící až v Podkrkonoší poblíž Trutnova. Tento kraj byl proslaven výrobou textilu a putovalo sem mnoho obchodníků z Německa a Rakousko-Uherska. V Pavlišově (německy Paulishově) se vypráví, že se tu kdysi v jednom zájezdním hostinci na konci 18. století stavili němečtí obchodníci a objednali si své oblíbené jídlo smažený řízek s knedlíkem a zelím. Místní pokrm velmi zaujal, začali jej také připravovat a již za první republiky se v místních restauracích prodával jako pavlišovský řízek nebo také pavlišovák či podle německého názvu obce „pauliš“. V Úpici se ovšem nenechávají zahanbit a tvrdí, že smažený řízek s knedlíkem se u nich jí také celou řádku let, jen mu ale říkají úpický řízek.
I s bramborovým knedlíkem
Legendární pokrm má sice různé varianty, ale ty zjevně nesouvisí s místem původu a verze se liší téměř od obce k obci či od rodiny k rodině. K pravému pavlišováku nebo chcete-li úpickému řízku patří kysané zelí, někde se ovšem podává s dušeným sladkokyselým zelím zahuštěným jíškou, které se může dělat ze zelí čerstvého či sterilovaného. Tradiční přílohou je pak pravý houskový knedlík, v některých rodinách se ale řízek podává i s bramborovými noky smíchanými s kysaným zelím posypaným osmaženou cibulkou. Někdy se řízek a hlavně knedlíky ještě přelévají rozpuštěným máslem nebo šťávou vypečenou z masa, aby nebyly suché. Pavlišovský řízek se vlastně nevaří podle nějakého speciální receptu, jde spíš o neobvyklé spojení masa s přílohou, které si ovšem místní velmi pochvaluji. Pokud se někdy v tomto kraji na severovýchodě Čech ocitnete a na pavlišovák narazíte, určitě jej zkuste. A nebo si jej rovnou udělejte doma.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak naporcovat kapra? Poradíme, jak připravit filet z kapra krok za krokem
Kapr je naším tradičním vánočním pokrmem. Bohužel mnoho lidí jí kapra jen jednou ročně a když toto období nastane, nevědí si s rybou pořádně rady.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bílé nebo červené zelí? České či moravské? Vyznejte se v naší nejoblíbenější příloze!
Jak na dokonalou jahodovou bublaninu? Díky šlehačce bude úžasně vláčná a jemná, s jahodami rozhodně nešetřete
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Paprika z horkovzdušné fritézy zapečená s uzeným, bramborovou kaší a sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 9 hodinami
Kurkumačka s kroupami
Přidáno před 14 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 15 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 17 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Co jedli vojáci v Normandii? Konzervy i nápoje v prášku nebo čokoládové tyčinky s povlakem proti jedovatým plynům
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Pažitka ozdobí jarní stůl a příjemně dochutí vaječná, tvarohová a další jídla. Podívejte se, jak ji můžete využít
Komentáře
25. 9. 2023 20:20
12. 1. 2022 12:03
4. 1. 2022 21:14