Ochlaďte své ratolesti v horku správnými potravinami. Tohle je osvěžující jídelníček na celý týden
28. 6. 2022 Životní styl
V horkých letních dnech je nutné především děti chránit před úžehem a nepříjemnostmi, které ho provází. Ochlazování je třeba nejen zevně, ale také výběrem vhodných potravin, které mají ten správný termoregulační vliv, tedy schopnost vyvolat v organismu pocit chladu. Které to jsou?
Moudrost tradiční čínské medicíny
Skladbou jídelníčku a jeho vlivem na zdraví, duševní pohodu i výkonnost se tradiční čínská medicína (TČM) zabývá již celá tisíciletí. K mnoha poznatkům TČM o účincích energie přijímaného jídla na celý lidský organismus patří i schopnost potravin navodit specifický pocit v těle. Ochlazující či zahřívací účinky tedy nesouvisí s tím, jestli je potravina studená nebo teplá, ale s jejich energií působící zevnitř.
Mohlo by vás zajímat
Ochlazující potraviny
Do kategorie potravin s ochlazujícím účinkem patří ty, ve kterých podle TČM převládá ženská energie jin. Tyto potraviny se pro co největší ochlazující efekt konzumují buď syrové, nebo upravené krátkým vařením, vařením na páře nebo dušením.
- Zelenina: listová zelenina, okurky, rajčata, celer, cukety, červená řepa
- Ovoce: citrusy, melouny, jahody, ananas, jablka, hrušky
- Přílohy: dlouhozrnná rýže, quinoa, těstoviny
- Maso: králičí, krůtí
- Mléčné výrobky: jogurty, sýry, podmáslí
- Luštěniny: sója a výrobky ze sóji, mungo fazole, červená čočka
- Nápoje: mátový a zelený čaj, minerálky
Příklad „ochlazujícího“ jídelníčku pro děti na týden
PONDĚLÍ
Nápoj na celý den: mátový čaj s limetkou
Snídaně: pečivo se sýrem, bílý jogurt
Svačina: jablko
Oběd: těstoviny se špenátem
Svačina: rajčatovo-okurkový salát
Večeře: přírodní krůtí plátek s rýží
ÚTERÝ
Nápoj na celý den: minerální voda ochucená pomerančem
Snídaně: jogurt s jahodami
Svačina: salát z červené řepy
Oběd: králičí maso v zeleninové omáčce
Svačina: ovocný salát
Večeře: tofu bramboráčky
STŘEDA
Nápoj na celý den: okurková limonáda
Snídaně: pečivo se sýrovou roládou
Svačina: meloun
Oběd: červená čočka na kyselo
Svačina: listový salát s jogurtovým dresingem
Večeře: zeleninová polévka s quinoou
ČTVRTEK
Nápoj na celý den: mátový čaj s citronem
Snídaně: obilná kaše s jablky
Svačina: jogurtové smoothie
Oběd: krůtí guláš s těstovinami
Svačina: řezy z podmáslí
Večeře: kuskus se sójovým masem
PÁTEK
Nápoj na celý den: melounová limonáda
Snídaně: jogurt s banánem
Svačina: rajčatový salát
Oběd: grilované tofu se zeleninou
Svačina: jablečný muffin
Večeře: těstoviny s cuketovou omáčkou
SOBOTA
Nápoj na celý den: minerální voda s limetkou
Snídaně: omeleta se sýrem
Svačina: hruška
Oběd: králičí medailonky s rýží
Svačina: nakládaná červená řepa
Večeře: salát z červené čočky
NEDĚLE
Nápoj na celý den: mátový čaj s citronem
Snídaně: jogurt s jahodami
Svačina: smoothie z červené řepy
Oběd: zapečené krůtí kuličky
Svačina: okurkový salát
Večeře: kuskus se zeleninou
Zahřívací a neutrální potraviny
Zahřívací potraviny s převládající mužskou energií jang se připravují delším vařením, dušením nebo pečením. Mezi zahřívací potraviny patří třeba dýně, cibule, česnek, jáhly, zázvor, hnědá čočka nebo skořice. Potraviny řadící se mezi neutrální mají zanedbatelný nebo žádný termoregulační účinek. Patří k nim například bobuloviny, hrášek, semínka, kořenová zelenina, telecí maso, voda či med.
Zdroje informací:
asianfoodnetwork.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak naporcovat kapra? Poradíme, jak připravit filet z kapra krok za krokem
Kapr je naším tradičním vánočním pokrmem. Bohužel mnoho lidí jí kapra jen jednou ročně a když toto období nastane, nevědí si s rybou pořádně rady.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Malá řeznická abeceda: Jak si správně vybrat hovězí na pečení a co dělat s veverkou?
Co jedli vojáci v Normandii? Konzervy i nápoje v prášku nebo čokoládové tyčinky s povlakem proti jedovatým plynům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Paprika z horkovzdušné fritézy zapečená s uzeným, bramborovou kaší a sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 9 hodinami
Kurkumačka s kroupami
Přidáno před 14 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 15 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 17 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Ovocné osvěžení pro malé i velké: 10 skvělých domácích limonád, které musíte zkusit!
Velký průvodce dýněmi: Na co se hodí Hokkaido, jak jíst tu špagetovou? A zásady správného skladování