Dánské lívance æbleskiver vypadají jako naše vdolky a voní kardamomem. Díky těstu s podmáslím budou krásně nadýchané
5. 11. 2023 Vaření
Lívance jsou jedním z nejlepších a také nejoblíbenějších snídaňových jídel. Není divu, že nějaké své speciální má skoro každá země. Těm dánským se říká æbleskiver, mají podobu nadýchaných kuliček a nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé. Takové totiž dokonale zahřejí nejen v deštivých a sychravých dánských zimách.
Æbleskiver jsou nejlepší se svařákem
Æbleskiver jsou dobrota, kterou mají se zimním obdobím spojeni snad všichni Dánové. Tyto lívance se dělají hlavně v předvánočním čase a nesmí chybět na žádné akci nebo večírku. Často se podávají rovnou se severským svařákem gløgg, který díky ochucení kardamomem krásně doplňují.
V překladu název æbleskiver znamená plátky jablek a lívance vlastně i vypadají jako malá kulaté jablíčka, o to překvapivější je, že v nich jablka vůbec nejsou, a to ani ve formě plátků. Pokud tedy přemýšlíte, kde se jablka v názvu vzala, odpověď najdete v minulosti. V 17. století se prý æbleskiver opravdu připravovaly z jablek a šlo vlastně o jablka v těstíčku smažená na pánvi na másle.
Mohlo by vás zajímat
Z Dánska až do USA
V Dánsku jsou æbleskiver tradiční odpolední svačinkou, bez níž si Dánové nedokážou představit zimu. Podobné lívanečky nazvané munker mají i v Norsku, tam ale nikdy nedosáhly takové popularity jako v Dánsku.
K dostání jsou ovšem i v USA, kam je přivezli přistěhovalci ze Skandinávie. V Americe æbleskiver polévají javorovým sirupem nebo plní čokoládou a vychutnávají si je hlavně na snídani.
Mohlo by vás zajímat
Lívance jako kuličky
Æbleskiver se připravují z palačinkového těsta. Největší rozdíl spočívá v tom, že se vejce nevmíchávají do těsta celá, ale rozklepnou se a z bílků se nejprve ušlehá sníh dotuha. Díky tomu jsou lívance uvnitř mimořádně lehké a piškotové a na povrchu krásně křupavé. V Dánsku je připravují ve speciálních pánvích podobných našim lívanečníkům s kulatými otvory, které umožňují vytvořit dokonalé kuličky.
Tuto pánev si můžete koupit i u nás (např. na Kitchenetteshop.cz), případně můžete lívanečky usmažit na klasickém lívanečníku, jen zkrátka nebudou mít podobu kuliček. Toužíte-li po nadýchanějších bocháncích, můžete ještě těsto upéct ve formě na muffiny.
Hotové æbleskiver v Dánsku podávají výhradně posypané moučkovým cukrem a navíc ještě s malinovou zavařeninou. Klidně si je můžete přelít i již zmiňovaným javorovým sirupem nebo pokapat medem.
Recept na domácí dánské lívance
V Dánsku prodávají æbleskiver v každém obchodě i mražené, pokud se ale do Dánska nechystáte, snadno si je můžete připravit doma podle originálního receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 250 g pšeničné mouky, kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu, 1 lžíci cukru, 1 a ½ lžičky mletého kardamomu, 1 lžičku jedlé sody, ½ lžičky soli, 4 vejce, 400 ml podmáslí, 50 g rozpuštěného másla, 10 g másla na smažení (ideálně ghí), moučkový cukr na posypání a 1 a ¼ dl malinového džemu
- V míse smíchejte mouku, citronovou kůru, cukr, kardamom, jedlou sodu a sůl.
- Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte dotuha, žloutky smíchejte s podmáslím.
- Žloutky s podmáslím přilijte do moučné směsi a šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto. Do těsta vmíchejte rozpuštěné máslo a nakonec opatrně zapracujte ušlehaný sníh z bílků.
- Pánev na æbleskiver zahřejte a vymažte tukem. Pak otvory naplňte do ¾ těstem a lívance smažte dozlatova nejprve z jedné strany, pak je otočte a dopečte z druhé strany. Stejně je můžete osmažit i v pánvi.
- Hotové æbleskiver uchovávejte v teple. Při podávání je posypte moučkovým cukrem a podávejte nejlépe s malinovým džemem.
Náš tip: Vyzkoušejte také vynikající kefírové lívance podle našeho video receptu.
Scandinaviancookbook.com: Æbleskiver (Danish Pancake Balls)
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Maličko vylepšený svařák. S horkým nápojem glögg přežijete nejen švédskou zimu
Palačinky z tvarohu a pudinku jsou díky tvarohu úžasně vláčné a nadýchané, vanilkový pudink jim dá jemnou vůni
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Jak správně udělat těsto na palačinky. Takhle je uděláte zdravější a lépe stravitelné
Legendární severské skořicové rolky: Upečte si je podle pravého švédského receptu!