Teplé zimní zeleninové saláty nastartují hubnutí. Saláty z cizrny nebo ze špenátu dokonale zasytí a báječně chutnají
5. 1. 2024 Vaření
Chcete s novým rokem trochu odlehčit svůj jídelníček a případně shodit i nějaké to kilo? Asi nejjednodušším krokem, který pro to můžete udělat, je zařadit do stravy více zeleniny, nejlépe ve formě salátů. Ty si můžete klidně vychutnat v teplé variantě, která se do zimních dnů mnohem víc hodí.
Zeleninové saláty mohou být i teplé
Zelenina je jedním z nejlepších pomocníků při hubnutí. Pokud jí máme ve stravě dostatek, pomůže nám nejen dosáhnout vysněné váhy, ale si i ji udržet. Kromě toho nám dodá spoustu vitaminů, minerálů a hlavně vlákniny, která nám při hubnutí pomáhá tím, že navozuje pocit sytosti.
Zelenina je samozřejmě nejprospěšnější v syrovém stavu, svěží křupavé salátky si však spíš spojujeme s horkým létem. V zimě, kdy nám jde o to se hlavně zahřát, na ně ale většinou moc chuť nemáme. Klasické studené saláty však můžeme v zimě snadno nahradit teplými. Díky nim do sebe dostanete prospěšnou zeleninu, navíc ale bývají vydatnější, což také v zimě přijde vhod.
Mohlo by vás zajímat
Teplý špenátový salát
Do salátu obvykle patří různé zelené listy, jejichž předností je nejen to, že obsahují spoustu živin, ale navíc jsou i nízkokalorické. Běžný hlávkový či ledový salát však do teplého salátu nahraďte raději listy špenátu, mangoldu či kapusty. Dají se podusit nebo přelít teplou zálivkou a salát navíc krásně barevně oživí. Zkuste třeba špenát spojit s pečenou dýní. Nebudete litovat.
Budete potřebovat: 1 větší dýni delicata nebo menší hokaido, rozpůlenou, zbavenou semínek a nakrájenou na tenké plátky, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky černého pepře, 1/2 lžičky nového koření, 1/4 šálku extra panenského olivového oleje, 3 lžíce balzamikového octa, 1/3 šálku nakrájených mandlí, 1 lžičku rozdrceného česneku, 1/4 lžičky soli, 8 šálků listů baby špenátu, 1/3 šálku zlatých rozinek, 100 g strouhaného ovčího sýra (např. manchego).
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Kousky dýně dejte do mísy a promíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a kořením. Pak je rozložte na plech a v předehřáté troubě je pečte 20 minut. Poté kousky dýně otočte a pečte dalších 15-20 minut, dokud nezměknou. Na pánvi rozehřejte olivový olej a balzamikový ocet. Přidejte plátky mandlí, česnek a sůl a opékejte asi 1-2 minuty. Propláchnutý špenát dejte do velké mísy. Na špenát nalijte asi polovinu teplého dresinku a promíchejte. Poté přidejte rozinky a pečenou dýni, promíchejte a podle potřeby přidejte další zálivku. Salát rozdělte na talíře a posypejte sýrem.
Salát z červené čočky s fetou a bylinkami
Vynikajícím doplňkem zimních salátů jsou luštěniny. Ty obohatí salát o bílkoviny, do salátu pak není nutné přidávat ani maso. Z luštěnin se do salátů nejvíc hodí fazole nebo čočka. Pokud se vám nechce ji předem namáčet, použijte tu červenou, jejíž předností je, že nenadýmá. V kombinaci se sýrem feta pak chutná báječně.
Budete potřebovat: 200 g červené čočky, 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky, 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, 100 g rozinek, 130 g rozdrobeného sýra feta, ¼ šálku extra panenského olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžičku medu, ½ čajové lžičky kari koření, ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře, ⅛ čajové lžičky soli.
Postup: Červenou čočku dobře properte, dejte do hrnce a zalijte dvěma šálky vody. Přiveďte ji k varu, přikryjte a snižte teplotu. Vařte 5 až 8 minut, nebo dokud čočka nezměkne. Z čočky slijte přebytečnou vodu. Uvařenou čočku přendejte do velké mísy. Přidejte nasekané bylinky, rozinky a fetu. V odměrce našlehejte olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, med, kari, sůl a pepř a zálivkou pak přelijte salát. Promíchejte a můžete podávat.
Salát z kysaného zelí s cizrnou
Vynikajícím a hlavně levným a dobře dostupným zdrojem vitaminů, převážně vitaminu C, je v zimě kysané zelí. To si nemusíte dávat jen k pečené kachně nebo k vepřovém, výborně se hodí i do salátů, a to i v teplé variantě. Když jej doplníte cizrnou, získáte vynikající zdravou večeři, která i výborně zasytí.
Budete potřebovat: 400 g uvařené cizrny (nebo z konzervy), 250 g okapaného kysaného zelí, 2 šalotky, 100 g slaniny (v případě nízkotučné vynechejte), 1 lžičku uzené papriky, 1 lžíci oleje, sůl, pepř, hladkolistou petržel.
Postup: V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm najemno nakrájenou šalotku (několik si nechte stranou na ozdobu) a kostičky slaniny. Posypejte mletou paprikou, nechte ji rozvonět a přidejte cizrnu a zelí. Vše opatrně promíchejte, dochuťte solí a pepřem a prohřejte. Hotový salát posypejte zbytkem šalotky a petrželkou.
Náš tip: Ze zelené čočky si pak můžete připravit tento salát s vejci podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
Říká vám něco kuba, peciválky či šprachanda?… Číst více
Pokud neholdujete kroupám, můžete vánočního kubu uvařit i z jiných obilovin. Poradíme ty nejvhodnější
Jiné obiloviny místo krup mohou být vhodnou náhradou. Většina z nich je výživově velmi hodnotná, podobně jako kroupy. A jsou většinou přirozeně… Číst více
Jak se dělá muzika: Staročeský pokrm byl sladkou tečkou po štědrovečerní večeři
Kde se vzal název muzika? To nikdo neví. Možná se jí tak říká proto, že jíst takový pokrm bylo jako poslouchat hudbu. V jiných oblastech se muzice… Číst více
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Mezi nejnepříjemnější a nejobtížněji… Číst více
Vánoční houbový kuba: Jak se připravuje tento typický staročeský pokrm?
Krajové varianty receptu se mohou mírně lišit, základ však zůstává zpravidla stejný: kroupy a houby – ať už sušené nebo čerstvé. Protože šlo o… Číst více
Černý kuba: Kde vzalo staročeské vánoční jídlo svůj název a jak se vlastně dělá?
Chcete vidět na Štědrý den zlaté prasátko, ale… Číst více
Muzika, šprachanda nebo tomáškový kompot? Uvařte si méně známou staročeskou specialitu
Když dojíme štědrovečerní večeři, většinou se… Číst více
Jak prát utěrky? Místo prášku použijte tabletu do myčky a na aviváž raději zapomeňte!
Přestože papírové utěrky jsou docela praktická… Číst více
Na povrchu křupavý a uvnitř jemně krémový. Takový bude staročeský houbový kuba se správně uvařenými kroupami
Houbový kuba je i v dnešní době tradičním pokrmem… Číst více
Masopust končí, je tu Popeleční středa a s ní čas půstu. Co bychom měli jíst a pít během následujících týdnů? Třeba staročeskou pučálku
Pokud jste si doteď neužili dostatečně koblih,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma saláty: Skvěle chutnají i v zimním období
Dokonalé saláty z podzimní zeleniny nebo luštěnin. Dáte přednost dýni, řepě nebo čočce?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Čím vyšperkovat veganské saláty? Chuť pozvedne ořechová strouhanka nebo asijská tamari omáčka
Marocký zaalouk je skvělý teplý i studený: Na jeho přípravu stačí jen lilek a rajčata, pikantní chuť a vůni Orientu zajistí správné koření