Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dánská metropole není levná, pokud ale nemáte ambice navštívit ty nejprestižnější restaurace, i zde najdete místa, kde se najíte o trochu výhodněji. Ostatně na chlebíčcích smørrebrød mnoha barev a chutí můžete přežít klidně celý den. Vyzkoušeli jsme to na vlastní ústa! Z našeho kodaňského výletu přinášíme tipy i přehled cen, na kolik vás ochutnávání zde vyjde.

Street food i michelinské restaurace

O Kodani by se dalo říct, že je po gastronomické stránce městem protikladů. Je tu neskutečně velká koncentrace restaurací oceněných michelinskou hvězdou, ale i spousta pouličních stánků s občerstvením.

Jedním z největších lákadel dánské metropole jsou místní food markety, kterých je ve městě hned několik a poskytnou vám možnost ochutnat nejen místní speciality, ale i delikatesy z celého světa

Do Dánska na chlebíčky

Jestli je nějakým svým pokrmem Dánsko vyhlášené, je to smørrebrød. Tyto speciální obložené chlebíčky se trochu podobají těm našim, různé pochutiny se ale nekladou na veku jako u nás, ale na tmavý žitný chléb. I obložení je jiné – nejčastěji se na ně dávají různé druhy marinovaných ryb, pomazánky i pečená masa. Asi nejtradičnějším smørrebrødem je ovšem ten s krevetovým salátem s majonézou.  

Nádherně nazdobené dánské chlebíčky seženete například v bistru Hallernes Smørrebrød, které má v Kodani čtyři pobočky. Místní smørrebrød nepatří k nejlevnějším, za ten s krevetami zaplatíte 125 DKK (419 Kč), obložený je ale opravdu bohatě. Levnější chlebíčky seženete v bistru Rørt, kde své smørrebrødy často dochucují fermentovanou zeleninou. Cena začíná na 50 DKK (167 Kč)

Hot dog na dánský způsob

Možná vás to překvapí, ale asi nejslavnějším pouličním občerstvením jsou v Kodani  hot dogy. Obvykle je sice považujeme za typický americký pokrm, dánské hot dogy jsou ale vyhlášené úplně stejně. Říká se jim pølse a Dánové je přímo zbožňují. Není tedy divu, že na stánky s nimi narazíte snad všude.

Dánský hot dog vypadá jako ten americký – párek se vkládá do rozříznutého rohlíku či briošky, dochucuje se hořčicí nebo remuládou, rozhodně mu ale nesmí chybět obloha v podobě cibulky a nakládané nebo kvašené zeleniny, především okurek.

Chcete-li nějaký kvalitnější, poohlídněte se po stánku DØP, kde nabízejí hot dogy z bio surovin a třeba i ve veganské nebo bezlepkové variantě. Cena za jeden je cca 65 DKK, což je 217 Kč, klasický hot dog pak stojí kolem 40 DKK (117 Kč).

Food markety pod širým nebem

Jedním z nejvyhlášenějších kodaňských food marketů je Reffen, který se nachází v Refshaleøen, v bývalém průmyslovém areálu v přístavu. Snadno se tam dostanete od známé sochy Malé mořské víly místními vodními autobusy, které jezdí po kodaňském přístavu.

Pokud budete mít v Kodani štěstí na slunečné počasí, rozhodně toto místo nesmíte vynechat. Kromě toho, že ochutnáte speciality z celého světa, můžete tu vysedávat na lehátku u vody, slunit se a popíjet driny. Dánové mají poměrně rádi pivo, ostatně přímo v Kodani jsou dva slavné pivovary Carlsberg a Tuborg. V oblibě tu ovšem mají i svrchně kvašená piva typu ALE. Ty koupíte za cca 60 DKK, což je kolem 200 Kč, pivo v obchodě je levnější, tzv. ejly koupíte za 45 DKK (150 Kč), pivo plzeňského typu za 20 DKK (67 Kč).

Kdyby se vám ale nechtělo chodit daleko od centra, další food market najdete na dohled jednoho z dalších symbolů dánské metropole – nábřeží Nyhaven s jeho známými barevnými domy.

Stačí jen přejít most Inderhavnsbroen a ocitnete se na místě zvaném Broens Gadekokken. Vybírat tu můžete mezi mnoha pokrmy světových kuchyní, chcete-li si dát něco stylového severského, zkuste třeba fish and chips v papírovém kornoutu za 120 DKK (400 Kč)

Tržnice pro gurmány

Máte-li v plánu ochutnávat hlavně místní speciality, určitě vyrazte do moderní zastřešené tržnice Torvehallerne, která se nachází jen kousek od zámku Rosenborg, v němž se ukrývají dánské korunovační klenoty. V tržnici najdete vše, od kaváren, pekařství až po prodejny s rybami a mořskými plody, sýry nebo různými sladkostmi.

Ochutnáte tu spoustu typických dánských pokrmů, jako je již zmiňovaný smørrebrød, karbanátky frikadeller (z mletého masa nebo rybí), vyhlášenou játrovou paštiku leverpostej nebo různé nakládané ryby či rybí saláty. Jen počítejte s tím, že tržnice funguje jen do šesti do večera, takže na večerní posezení to tam bohužel není. 

Pro ty nejnáročnější

Pokud byste si chtěli užít Kodaň opravdu na úrovni, můžete se vydat do některé z mnoha michelinských restaurací. V Kodani jich je v současnosti celkem 15, včetně těch neslavnějších tříhvězdových - Nomy a Gerania.

Právě druhá jmenovaná je u nás známá tím, že zde působí MasterChef roku 2019, Kristína Nemčková. Za menu tu sice zaplatíte kolem 14 000 Kč, přesto je těžké tu sehnat místo a doporučuje se si udělat rezervaci i několik měsíců dopředu. 

Danish pastry a zdravé snídaně

I ti, kteří si spíš potrpí na sladké, budou v Kodani spokojeni. Vyhlášené je hlavně místní sladké plundrové pečivo, jemuž se říká danish pastry. Místní skořicové rolky nebo spandauer (pečivo s pudinkem a džemem) rozhodně musíte ochutnat (cena se pohybuje kolem 35 DKK – 117 Kč).

Výborně se hodí na snídani ve spojení s kávou, kterou tu s oblibou popíjejí i filtrovanou. K nejvyhlášenějším místním kavárnám patří Roast Coffee a Coffee Collective. Cena espressa je tu kolem 30 DKK (100 Kč)

Dáváte-li přednost zdravějším snídaním, rozhodně doporučujeme návštěvu podniku Grød, který má po celé Kodani několik poboček. Na menu tu mají hlavně sladké kaše, a to v mnoha variantách.

Vybírat můžete mezi klasickou ovesnou kaší, různými smoothie bowls nebo kaší fermentovanou přes noc. Kaši si navíc můžete „vytunit“ různými druhy ovoce, domácí ořechovými másly a dalšími dochucovadly. Pravda, obyčejná kaše stojí 65 DKK (218 Kč), ale aspoň vám dodá dostatek energie na dopolední chození po památkách. 

Slaná lékořice jako suvenýr

Chcete-li si nějakou typickou dánskou dobrotu dovézt domů, kupte si třeba lékořicové bonbony. Dánsko je totiž svou lékořicí (lakrid) a z ní vyráběných sladkostí proslulé.

Takovou místní zvláštností (ovšem nejen dánskou, ale vůbec severskou) jsou pak slané lékořicové bonbony, jejichž ochutnání je pro každého tak trochu výzvou. Rozhodně se ale vyplatí jim dát šanci.  

Náš tip: V Dánsku jsou hodně populární i původně belgické vafle. Podobné si můžete doma udělat podle našeho video receptu

Na fotografie kodaňských restaurací a místních specialit se můžete podívat v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Ochutnejte Kodaň: Město nadchne milovníky streetfoodu i ty největší gurmány. Vynechat byste neměli místní hot dogy a smørrebrød

Ukázat 32 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Biga

Biga

Biga je hustší italský kvásek s droždím, který zlepšuje chuť pečiva a prodlužuje jeho čerstvost. Po umíchání a vykvašení vydrží uložený v lednici 3… Číst více

Omládek

Omládek je řidší drožďový kvásek, díky kterému se sníží spotřeba droždí v receptu. Delším prokvašením mouky v omládku se pak významně zvětšuje objem… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli