Kvašáky II
Kvašáky jsou oblíbenou pochoutkou vrcholícího léta. Mnoho lidí si myslí, že vyrobit dobré kvašáky je umění. Právě naopak, je to velmi snadné! Připravíme je z přerostlejších okurek, voňavého kopru, kousku křenu a solného nálevu.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Někdy, pro chuť, přidám do jedné sklenice feferonku, někdo dává i stroužky česneku.
Recept mám od staré paní, naší kamarádky, která dělává každý rok dlouhou řádku pětilitrových sklenic kvašáků a já jí to vždy záviděla. Už pár let nemusím, vyrábím si svoje :-)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 7. 2018 22:11
No a když se mi plíseň jeden čas furt dělala, tak jsem se toho zbavil tím, že jsem povrch nádoby nad hladinou i tu hladinu obden přejel plamenem flambovací pistole.
Ale většinou stačí před nakládáním všechny nádoby a nářadí, které u toho budete používat, spařit vroucí vodou. Také sůl rozpouštějte do vařící vody. Ono to čekání na zalití nálevem se vyplatí. Zalévejte, až budete moci v pohodě na hrnci, ve kterém jste vařili sůl, udržet ruku. Abyste si zase nezabili kvasné bakterie na okurkách teplem.
Já nedávám žádné listy, jednak je nemám a jednak posouvají chuť. Když mám, tam kopr, zralý, klidně i odkvétající, má lepší chuť než ten zelený, anebo nic. Pak to je skvěle okurkové. Nálev dělám tříprocentní jen sůl. Někdy přidám česnek, ale celý stroužek tak na pětilitrovku.
Letos jsem nakládal několíkrát v té třílitrové kvasné keramické nádobě a také i v pětilitrovkách od okurek. Tam jsem uzavření hladiny proti vzduchu udělal obyčejným mikrotenovým sáčkem, co má žena v ruličkách vždy doma, který jsem dal dovnitř nad hladinu a lil do něj vodu, až zcela pokryl hladinu nálevu a oddělil ji od vzduchu.
Přeji hodně úspěchů, bohužel konec sezony se blíží.
1. 8. 2017 17:49
1. 8. 2017 13:22
31. 7. 2017 21:34
20. 7. 2014 21:55
7. 8. 2013 07:57
Tak, jako magdalence, i mně s křenem krásně vykvasí vždycky a jak jsem psala v Poznámce receptu - je velice letitý a ověřený.
Pokud mrkneš na oba podobné recepty na kvašáky - i u těch je křen použitý
6. 8. 2013 21:51
6. 8. 2013 19:21
8. 7. 2012 08:54
2. 3. 2012 11:34
27. 7. 2011 09:27
27. 7. 2011 09:04
27. 7. 2011 07:57
26. 7. 2011 23:23
26. 8. 2010 08:26
Opravdu nevím, čím by to mohlo být, kvašáky dělám už roky a tohle se mi nestalo.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 4 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 5 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Právě bylo uvařeno:
Palačinková roláda s tvarohem
Alena Cerna uvařila před 11 minutami
Topinky s pikantní kuřecí směsí
KatkaCechova uvařila před 42 minutami
Vepřová plec na hořčici
barypb uvařil před 53 minutami
Gulášová polévka z mletého masa
IvanKoz uvařila před 2 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
kristeena uvařila před 2 hodinami
Kopřivový sirup
Hranolka12 uvařila před 3 hodinami
Cikánské řízky
Brabcak uvařila před 5 hodinami
Rychlá rajská omáčka (bez masa)
barcasuch uvařila před 6 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Nicoolka uvařila před 7 hodinami
Mandarinkové řezy
pavlapavlina uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čím zatížit okurky při kvašení? Musí zůstat ponořené v láku, aby se nekazily
Jak připravit výborné kvašáky. Hledáte jednoduchý recept na kvašené okurky? Přesně takový pro vás máme
Jak připravit nejlepší kvašáky. Ochutnejte výborné křupavé okurky jedinečné chuti podle rodinných receptů
Další recepty
Tématické fráze: nejlepší recept na kvašáky kvasaky nejlepší kvašáky kvašáky recept jak nakládat kvašáky kvašáky recepty jak se dělají kvašáky recept na kvašaky kvasáky na zimu domácí kvašáky výroba kvašáků jak dělat kvašáky kvašáky plísen dobré kvašáky recept na dobre kvasaky lák na kvašáky recepty kvasaky návod na kvášáky recepty na kvašáky kvašené okurky
Suroviny: okurka čerstvá, rybíz černý, listy vinné révy, kopr, křen, voda, sůl
Kvašáky II
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L8WX
37 názorů