Tři časté chyby při sklizni vlašských ořechů: Podstatné je předejít plesnivění
Plodící ořešák na zahradě je velkým darem od předchozí generace. Kvalitní vlašské ořechy se hodí k různým způsobům zpracování, ale ne každý ví, jak s nimi zacházet při sklizni, a tak velká úroda může snadno přijít nazmar.
Vlašské ořechy jsou mimořádně cenné nejen díky důležitým živinám, které obsahují, ale i kvůli rozmanitým možnostem využití ve sladké i slané kuchyni. Dát si práci s jejich sklizní a správným sušením se proto rozhodně vyplatí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při sklizni ořechů
Správně provedená sklizeň je důležitá pro dobrou kvalitu a skladovatelnost ořechů. Ořechy nejlépe schnou při slunečném počasí ještě na stromech, v pootevřených zelených slupkách. Pokud je sklízíme poprvé, je dobré vědět, jaké jsou časté chyby:
- Předčasně sklepané ořechy v uzavřené zelené slupce: Sušení si tím zbytečně komplikujeme, lepší je vyčkat, až samy opadají
- Neposbírané ořechy, ponechané dlouho pod stromem (především ve vlhku nebo při mrazivém počasí): Snadno vstřebají vlhkost a sušení bude zbytečně zdlouhavé.
- Dlouho ponechané ořechy v koších nebo pytlích: Čerstvě nasbírané ořechy je nutné co nejdříve rozložit a začít sušit.
Tyto tři časté chyby při sklizni a sběru ořechů mají jeden hlavní a nepříjemný důsledek, a tím je náchylnost k plesnivění.
Jak často sklízet vlašské ořechy
Při suchém počasí stačí sklizeň každý druhý nebo třetí den, při vlhku a deštích raději každý den. Ořechy sbíráme do proutěných košíků a co nejdříve je rozložíme k sušení.
Tip: Čerstvé ořechy výrazně barví, proto při sklizni doporučujeme používat rukavice.
Z kvalitních vlašských ořechů se dá připravit mnoho dobrot. Vyzkoušejte např. nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní podle následujícího receptu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 1 hodinou
Morušová marmeláda z domácí pekárny
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí maso s rajčatovo-paprikovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené bagetky
Přidáno 30. 5. 2024 13:47
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno 30. 5. 2024 11:15
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno 30. 5. 2024 10:16
Přečtěte si Zobrazit více
Vlašské ořechy místo lékárničky: Jejich konzumace napomáhá chránit srdce i mozek a ještě zlepšuje náladu
Jak poznat kvalitní vlašské ořechy? Jen takové se hodí ke konzumaci, při špatném prosušení nebo skladování snadno chytnou plíseň
Jak upéct svatomartinské rohlíčky? Stačí několik surovin a z tvárného těsta vznikne výtečný moučník našich babiček
Komentáře