Jak tvarovat kuličky z nepečeného těsta? A co když se nám rozpadají? Zvládneme to snadno, stačí použít jednoduché rady
Nepečené kuličky výborně chutnají a jsou snadné, mohou je s námi tvořit i děti. Navíc na nich není moc co zkazit. Může se ale stát, že nám suroviny nechtějí držet pohromadě, nebo je naopak těsto příliš řídké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co když je těsto příliš řídké
Je-li těsto řídké, potřebuje získat hustší konzistenci.
- Můžeme samozřejmě těsto zahustit dalšími drobečky z cukroví, mletými oříšky nebo nadrcenými piškoty, ale mohlo by se stát že chuť kuliček pak bude příliš "hutná".
- Někdy stačí dát hmotu na chvíli do lednice, aby ztuhla. Modelování kuliček pak půjde daleko lépe.
- Při obalování v sypkém materiálu (např. kokos, mleté ořechy, kakao, drobečky) se okraje kuliček ještě více zpevní. Po vychlazení a proležení pak budou kuličky ideální.
Co když je těsto příliš husté
V této situaci naopak potřebujeme konzistenci zředit, a to tak, abychom neubrali na chuti, kvalitě a trvanlivosti kuliček. Pomůže také, když kuličky budeme tvořit navlhčenýma rukama.
- Pokud jsme hmotu na kuličky příliš vychladili, naopak ji nyní necháme trochu zahřát. I naše teplé ruce pomohou při modelování hmotu zjemnit.
- Do příliš hustého těsta lze přidat trochu tuku (změklého másla), salka (i karamelizovaného) nebo rumu.
- Přidat můžeme také trochu dušených jablek, chutné marmelády, povidlí nebo jáhlové kaše.
- Použít můžeme i předem namočené a rozmixované datle.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 4 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 5 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 6 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Do nepečeného cukroví často potřebujeme rozmělněné piškoty. Jak je připravit do těsta? Máte několik možností, vyberte si
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Komentáře