Jak upéct šlehačkovou roládu bez mouky? Rychlý a chutný moučník zdobíme ovocem
Těsto na šlehačkovou roládu podle našeho receptu neobsahuje žádnou mouku, pouze vejce, cukr a kakao. Postup není složitý a co se týče náplně a zdobení, můžeme uplatnit svou fantazii. Využijeme sezonní ovoce, které chutná zvlášť lahodně. Mezi nejoblíbenější druhy patří jahody a maliny.
Sladká tečka na rodinnou oslavu
Roláda nejen výborně chutná, ale i krásně vypadá, je křehoučká a nadýchaná, přitom není příliš sladká. Plná šlehačky a čerstvého ovoce je luxusním moučníkem. Můžeme ji připravit jako sváteční moučník nebo sladkou tečku na rodinnou oslavu. Roládu navíc ocení ti, kdo nechtějí nebo nemohou jíst mouku.
Šlehačková roláda bez mouky
Postup zvládnou i méně zkušení.
- Na těsto si připravíme 6 vajec, 70 g cukru krupice a 2 lžíce kakaa. Na náplň potřebujeme 1 kelímek 40% smetany na šlehání, na potření pečicího papíru kousek másla.
- Oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr krupici. Společně vyšleháme.
- Přidáme dvě lžíce kakaa, které prosejeme přes síto.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do vyšlehaných žloutků.
- Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme ho máslem. Nalijeme na něj těsto.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 °C po dobu cca 8 minut.
- Na piškot položíme suchou utěrku a ihned ho překlopíme na druhý plech.
- Po pěti až deseti minutách odlepíme pečicí papír z upečeného těsta.
- Plát těsta srolujeme i s utěrkou a necháme vychladnout.
- Dále si připravíme do misky 1 kelímek dobře vychlazené 40% smetany ke šlehání. Šleháme nejprve na mírné otáčky. Po mírném zhoustnutí otáčky zvýšíme a šleháme téměř dotuha.
- Plát těsta rozložíme a potřeme šlehačkou. na šlehačku můžeme dát banán nebo naplátkované jahody.
- Plát zamotáme a necháme 1–2 hodiny vychladit v lednici.
Postupem nás provede následující video. Roláda je velmi "jedlá" a rychle bude ubývat, proto můžeme rovnou připravit dvě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 13 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 17 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 18 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 21 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejoblíbenějších jahodových receptů. Ochutnejme nepečený dortík, drobenkový koláč nebo jahodové větrníčky
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
Příprava plechů před pečením: Každé těsto vyžaduje trochu jiný postup. Poradíme, jak na to, aby se pečení povedlo
Komentáře