Křepelky v naší kuchyni: Mají stejné využití jako kuřata, ale ještě něco navíc
Křepelky patří mezi nejmenší drůbež na světě. Jde o hrabavé ptáky, kteří se chovají v domácích chovech nejen pro maso, ale hlavně pro svá maličká vajíčka. Na jedno slepičí vejce připadá 4–5 vajec křepelčích.
Chov křepelek se v poslední době velice rozšířil. Důvodem jsou nejen ceny vajec, ale i kvalitní maso, které můžeme ovlivnit vyváženým krmením. Jelikož jde o malé ptáčky, musíme jich pro kuchyňskou úpravu použít více.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit křepelčí maso
Křepelky musíme usmrtit a oškubat stejně jako slepice. Starší ptáky neškubeme, ale stáhneme jim kůži i s peřím:
- Jemné maso použijeme na polévku stejně jako kuře nebo slepici. Polévka je rychle uvařená a mohou ji jíst i malé děti. Ostré kosti se ale nehodí pro domácí zvířata.
- Křepelky, pečené v troubě po dobu 30–40 minut, jsou stejně chutné jako pečená kuřátka. Na 1 porci počítáme 1 křepelku, pro velké jedlíky i 2 kusy.
- Dušené křepelky mají jemnou a delikátní šťávu - připravujeme je zadělávané, na smetaně, na paprice nebo na zelenině.
- Nejčastěji se křepelky nadívají nádivkou, která nejen zvětší porci, ale zároveň maso ochutí a zabrání vysušení. Jedna křepelka zasytí jednoho člověka.
- Uzené křepelky jsou pro svůj malý obsah masa suché, ale takto konzervované vydrží pár dní, než je použijeme například do uzeného vývaru.
Jak zpracovat křepelčí vajíčka
Pracujeme s nimi stejně jako se slepičími vejci, ale použijeme jich 4x tolik:
- Křepelčí vejce připravujeme naměkko i natvrdo, smažená a ztracená, jako volská očička nebo zapečená.
- Nakládaná vejce v kyselém nálevu jsou jemná a přitom pikantní. Použijeme je stejně jako například utopence na obložené talíře.
- Vařená vajíčka přidáváme do salátů a pomazánek, do smetanových polévek a omáček, plníme jimi mleté maso.
- Z křepelčích vajec (skořápku musíme rozseknout nožem) připravíme nejen majonézu, ale také žloutkové krémy a bílkové pusinky.
- Moučníky a dezerty s křepelčími vejci se připravují stejně jako s vejci slepičími - ale vynásobíme jejich počet 4x.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 25 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 47 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak skladovat křepelčí vajíčka a jak dlouho nám vydrží? A k čemu jsou vlastně dobrá?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vynikající sirup z bezových květů zastudena si můžete připravit právě teď. Kromě bezu stačí citron a pár ingrediencí
Komentáře