Čočkové sušenky, fazolové brownies i cizrnové lanýže. Ochutnejte luštěniny v dezertech!
11. 1. 2022 Vaření
To, že jsou luštěniny zdravé a měli bychom je zařazovat do našeho jídelníčku, ví každý. Někteří jim ale doteď nedokázali přijít na chuť. Zkuste to s námi jinak! Představíme vám takové delikatesy, na kterých si smlsne každý.
Aby vám luštěniny chutnaly
Luštěniny sice u mnoha lidí nemají dobrou pověst, rozhodně nám ale prospívají, a to i přesto, že nám dokážou udělat z břicha nafouknutý balon. Jsou výborným zdrojem vlákniny, některých vitaminů a minerálních látek. Přestože jsou dost bohaté i na sacharidy, mají podle webu Beaninstitute.com nízký glykemický index. I malé množství luštěnin dokáže nasytit na dlouhou dobu, takže vám pomohou dostát novoročním předsevzetím, pokud v nich figurovala ztráta nějakých těch kil navíc. Opravdu nezbytné jsou podle stránek Healthline.com pro vegany a vegetariány, kteří díky nim doplní bílkoviny. Odborníci dokonce doporučují, že bychom měli sníst podle webu Glnc.org.au až 300 g luštěnin týdně. Jak toho ale dosáhnout, když vám klasické luštěninové pokrmy nechutnají? Vyzkoušet můžete třeba různé cizokrajné speciality, třeba z indické kuchyně, kde mají ve velké oblibě čočku, nebo nějaké syté saláty s cizrnou. A pokud nadevše milujete sladké, určitě vás potěší, že z luštěnin se dají připravit i různé moučníky. Použít do nich můžete buď celé luštěniny nebo mouku, která se z nich vyrábí. V případě, že dezert upečete třeba z cizrnové či čočkové mouky, budete mít navíc jistotu, že neobsahuje lepek, což ocení hlavně celiaci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Sušenky z čočkové mouky
Čočku jsme u nás donedávna znali jen tu hnědou, kterou obvykle připravujeme nakyselo. V posledních letech si u nás čím dál tím víc získává na oblibě čočka červená, již není nutné předem namáčet, nenadýmá a můžete z ní uvařit třeba indický pokrm dhal nebo výbornou pomazánku. Pomalu se seznamujeme i s francouzskou zelenou „salátovou“ čočkou nebo s černou čočkou beluga, která se trochu chová jako italská rýže na rizoto a téměř vůbec se nerozváří. V obchodech se zdravou výživou je k dostání také čočková mouka, jíž lze při pečení nahradit část běžné mouky. Dá se však péct i jen z ní. Lákají vás třeba snadné sušenky s arašídový máslem? Připravte si na ně 100 g čočkové mouky, 50 g kokosového cukru, 2 velká vajíčka, 2 lžičky vanilkového extraktu a 250 g jemného arašídového másla. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem. Do mísy nejprve nasypejte všechny suché ingredience a pak k nim přidejte mokré. Lžící vše smíchejte dohromady a vypracujte těsto. Z těsta pak postupně tvarujte malé sušenky a pokládejte je na plech. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Pokud byste si chtěli sušenky trochu vylepšit, posypejte je nasekanou čokoládou.
Dokonale černé fazolové brownies
Fazole si většinou spojujeme s pokrmy mexické kuchyně, v níž nacházíme inspiraci třeba pro fazolový guláš nebo fazolovou polévku. Fazolí ovšem existuje mnoho druhů a mají různé možnosti využití. Ty velké bílé se třeba hodí do italské polévky minestrone, z malých černých fazolek zase v mexické kuchyni připravují speciální pastu zvanou frijoles refritos, jež se podává k mnoha mexickým pokrmům, např. jako náplň burritos. Z těchto černých fazolí upečete i nejslavnější čokoládový dezert vůbec - brownies, který je ještě víc vláčný než ten z mouky. Chuť fazolí v něm ovšem ani neucítíte. Jak na něj? Budete potřebovat 1 plechovku (250 g po scezení) černých fazolí, 2 lžíce kakaového prášku, 40 g ovesných vloček, 1/4 lžičky soli, 110 g javorového sirupu, 40 g kokosového nebo rostlinného oleje, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1/2 lžičky prášku do pečiva a 1/2 až 2/3 šálku čokoládových čoček. Do kvalitního kuchyňského robotu vložte všechny ingredience kromě čokolády a rozmixujte je do úplně hladké konzistence. Vmíchejte čokoládu a směs nalijte do vymazané pečicí formy. Případně ještě posypejte na povrchu čokoládovými čočkami. Brownies vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 15-18 minut, pak je nechte alespoň 10 minut vychladnout a teprve pak krájejte. Můžete je dát i ztuhnout do lednice.
Lanýže mohou být i z cizrny
Cizrna je u nás zatím méně známou luštěninou, postupně si ale získává na oblibě a u mnohých dokonce vítězí nad stálicemi v naší kuchyni, jakými je hrách či čočka. Cizrna se výborně hodí do salátů, nejznámější je ovšem jako ingredience populárního arabského dipu hummus. Z cizrny ale můžete připravit také vynikající zdravé skořicové lanýže, které lze mlsat téměř bez výčitek. Budete na ně potřebovat 1 plechovku cizrny propláchnuté a okapané, 1 šálek kešu másla, ⅔ šálku kokosového cukru, 1-2 lžíce mleté skořice, 1 lžičku vanilkového extraktu, ¼ čajové lžičky soli, na obalení 2 lžíce kokosového cukru a 2 lžíce mleté skořice. Všechny ingredience na lanýže vložte do mísy kuchyňského robotu a rozmixujte je dohladka. Z těsta odebírejte polévkovou lžící kousky a tvarujte z nich kuličky. Odkládejte je na plech vyložený pečicím papírem. V misce smíchejte kokosový cukr se skořicí. Každou kuličku ponořte do směsi skořice a cukru a otáčejte, dokud není ze všech stran zcela obalená. Kuličky se dají jíst hned, ale lepší jsou, když je necháte ztuhnout v mrazáku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Den konzumace fazolí
Letem luštěninovým světem: Na co se hodí hnědá čočka, na co zelená a jak se vaří beluga?
Osvědčené luštěninové recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19