Hovězí na česneku a na smetaně: Připravené v tlakovém hrnci je báječně šťavnaté, má výraznější chuť a za hodinu je hotové
30. 5. 2023 Vaření
Hovězí je druhem masa, které vyžaduje delší přípravu. Tu můžeme výrazně zkrátit, když použijeme tlakový hrnec. To jsme to udělali i při vaření hovězího na česneku se smetanovou omáčkou.
Jak urychlit vaření
Ne vždy máme čas trávit spoustu času s přípravou oběda, pokud máme chuť na hovězí maso. V tom případě je ideální chvíle použít tlakový hrnec, který uspoří čas a energii. Jídlo je v něm hotové zhruba o necelou polovinu času dříve, než když ho vaříme klasicky. Protože příprava probíhá v uzavřené nádobě, jsou chutě a vůně ve výsledku výraznější. A pokud s papiňákem dobře zacházíme, nehrozí při práci s ním žádná katastrofa.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na hovězí česneku a na smetaně
Na přípravu tohoto pikantního jídla potřebujeme hovězí přední maso (nebo kližku), sádlo a cibuli na základ. Využijeme i kečup, ideální je domácí. Chuť také dodá pořádná dávka kvalitního česneku a na dochucení sůl a pepř. Omáčku zahustíme za pomoci smetany na vaření a mouky.
Takřka každá česká rodina má svůj papiňák, neboli tlakový hrnec. Má silné stěny a je pevně uzavíratelný, takže umožňuje vařit o vyšším tlaku, než je okolní tlak atmosferický, a tedy i o vyšší teplotě…
Jak připravit hovězí na česneku a na smetaně
Budete potřebovat: 450 g hovězího masa, 2 lžíce sádla, 1 velkou cibuli, 4 lžíce kečupu, 1 paličku česneku, 1 smetanu na vaření, 3 lžíce hladké mouky, sůl a pepř.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Hovězí maso nakrájejte na kostky. V tlakovém hrnci rozpalte sádlo a přidejte cibuli a nechte ji zezlátnout, pak přidejte maso. Za stálého míchání ho opékejte, dokud se šťáva z masa nevydusí a tuk se neodděluje od šťávy.
Přidejte kečup a prolisované stroužky česneku a ještě chvíli opékejte. Směs osolte, opepřete a dolijte vodu tak, aby bylo maso ponořené. Tlakový hrnec zavřete a vařte pod tlakem asi 40 minut.
Nechte pozvolna ujít tlak. Připravte si horkou vodu a dolijte dle potřeby. Z mouky a smetany vytvořte záklechtku a nalijte do hrnce. Důkladně promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 15-20 minut.
Jako přílohu můžete připravit třeba těstoviny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat nejlepší bramborák. Oblíbené bramborové placky s vůní česneku a majoránky
Základem jsou brambory Základem bramboráku jsou vždy strouhané brambory, česnek, sůl a majoránka. Brambory před strouháním oloupeme. Nastrouháme je… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Rychlé snídaně nejen pro školáky: Ovocné lívance, zdravé kaše i vajíčkové muffiny připravíte raz dva!
Kvalitní snídaně je základem úspěšného dne. Ne… Číst více
Jak otevřít kokos. S tímto návodem to zvládne hravě každý
Otevřít kokos se může zdát na první pohled jako komplikovaná záležitost. Když však víme jak postupovat, poradíme si hravě i s tvrdou skořápkou kokosu… Číst více
Nejoblíbenější sladké a slané bramborové placky. Jak je nejlépe upéct z vařených nebo syrových brambor
Bramborové placky Brambory vaříme velmi často, proto se běžně stává, že nám od oběda nějaké zůstanou do dalšího dne. A jak je co nejlépe využít?… Číst více
Trochu jiný bramborák - bez majoránky, zato často se sýrem. Vyzkoušejte bulharský patatnik
Bulharská varianta bramboráku patatnik spíš než… Číst více
Jak připravit ty nejlepší bramboráky? Vyzkoušejte tři jednoduché rady a vaše bramboráky budou ještě lepší
Bramboráky připravujeme především z nastrouhaných brambor, malého množství mouky a vajec. Patří do nich utřený česnek, který je krásně provoní.… Číst více
Bramborové těsto stáním řídne, proto ho zpracujeme co nejdříve. Poradíme, jak těsto snadno uchovat
Přesto nejsme v případě přebytku těsta zcela bezmocní. Máme některé možnosti, jak s těstem naložit, abychom zbytečně neplýtvali potravinami. … Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku
Desatero rad na téma vaření v tlakovém hrnci: Jak ho správně používat
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 9 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Máte doma tlakový hrnec? Nebo váháte, zda si jej pořídit? Vysvětlíme, proč a jak s ním správně vařit
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek