Rumunská sarma
Suroviny
Porce: 4-6
Nutriční hodnoty
Energie | 9 052 kJ / 2 163 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 139,48 g |
Tuky | 121,22 g |
Vláknina | 7,05 g |
Cholesterol | 384 mg |
Sodík | 415 mg |
Sůl | 0,85 g |
Sacharidy | 126,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Podle Kluků v akci. Je to pokrm z rumuského Banátu, z obce Svatá Helena.
Sarmu jsem vždycky dělávala tak, že jsem povařila čerstvé zelné listy v octové vodě. Letos jsem při nakládání zelí zkusila naložit i celou půlku zelné hlávky kvůli tomuto pokrmu. Kysané listy jsou mnohem chutnější, už jinak dělat nebudu ;-)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 11. 2011 19:38
To by mě moc chutnalo. Posílám boďana.
20. 11. 2011 18:42
Žížalo, sarmu taky dělávám, téměř totožně a recept mám od manžela mé sestřenice, který je Rumun a u nich jsem to kdysi jedla poprvé a moc nám chutnalo-recept jsem si vezla domů, já to dělám z čerstvých listů zelí přelitých vařící vodou, oni to měli z těch kysanýchdávám ti 6.bod
20. 11. 2011 18:00
rebeka: O čem je řeč?
20. 11. 2011 17:47
zizala: a co že to nemůžeš slíbit..
20. 11. 2011 17:36
rebeka: Tak to nemůžu slíbit, neb se mi v lebkovně asi usadil ten Němec, co má nezapamatovatelný jméno
20. 11. 2011 17:30
zizala:ach jo..tak letos už to neklapne, páč jsme nakládali před dvěmi týdny..no nic..prosím, připomeň mi to nabudúce
20. 11. 2011 17:27
rebeka: Naďo, nemohla, bo píšu, že jsem to letos poprvé zkoušela z naložených . Ocet (nejlépe asi vinný) má chuťově připomínat to kysání, ale není to úplně ono. Originál je holt originál
20. 11. 2011 17:25
maris: však čekám, jestli se ozve.
20. 11. 2011 17:23
já jsem četla Sama ze Svaté...
a tos nemohla jako poradit dřív..to s těma zelovýma listama basama fusama
já to taky dělávám velmi podobně, balím do listů z čerstvého zelí, které ale blanžíruju ve vodě bez octa..jaký ten tam má význam, prosím
vypadá to hezky a já mám hlad
a tos nemohla jako poradit dřív..to s těma zelovýma listama basama fusama
já to taky dělávám velmi podobně, balím do listů z čerstvého zelí, které ale blanžíruju ve vodě bez octa..jaký ten tam má význam, prosím
vypadá to hezky a já mám hlad
20. 11. 2011 17:20
Mám moc ráda tyto kombinace. Zkontrolovat recept by mohla naše Betinka, která odtamtud pochází+1
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 10 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 23 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Právě bylo uvařeno:
Focaccia (z lednice)
st3la uvařila před 7 hodinami
Domácí langoše
Marcela0123 uvařila před 8 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Mauna uvařila před 11 hodinami
Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem
bartman5 uvařila před 12 hodinami
Bábovka s tvarohem
Denisa7 uvařila před 14 hodinami
Zasněžená rybízová buchta - báječná a rychlá
asset01@seznam.cz uvařila před 14 hodinami
Zapečená cuketa plněná mletým masem a sýrem
Lpetrzilkova uvařila před 16 hodinami
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Wanilor uvařila před 17 hodinami
Brokolicová polévka
Jindriskas uvařil před 18 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Fitulka uvařila před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Další recepty
Tématické fráze: rumunské národní jídlo sárma recept plněný zelný list rumunsko sárma rumunská jídla balené zelí v receptech rumunské jídlo balené zelné listy balene zeli rumunske recepty jugoslávská sarma rumunské jídla rumunská kuchařka mail scarma.it loc:cz rumunská jídla recepty recept sarma sarmy kluci v akci sarma zelný salát kluci v akci recept na balene zeli
Suroviny: listy zelné kysané, ocet, voda, sůl, cibule, olej, maso mleté, pepř, paprika sušená sladká, sůl, rýže, kopr, rajče loupané, chléb bílý, smetana kysaná
Rumunská sarma
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DJ2B
40 názorů