Jak uchovat hroznové víno, borůvky či jahody čerstvé až dva týdny? Pomůže trik se zavařovačkou
1. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Konzumace ovoce je v současných chladných dnech jedním z nejlepších způsobů, jak si chránit své zdraví. Často si ovšem nakoupíme víc, než dokážeme ihned zpracovat, a tak se nám ovoce kazí. Dokážeme tomu však předejít za pomoci jednoduchého „triku“.
Konec plýtvání
Ceny ovoce v zimních měsících se často zvýší natolik, že nakupujeme pouze v případě výhodné nabídky, a proto někdy volíme i větší množství. Někdy ovšem nedokážeme vše sníst a spousta ovoce tak končí v odpadkovém koši. S tím se ovšem dá velmi jednoduše skoncovat.
Mohlo by vás zajímat
Zavařovačka pomůže
Některé druhy ovoce lze totiž skladovat delší dobu, aniž by se to projevilo na jejich kvalitě. Navíc k tomu nepotřebujeme žádné drahé přístroje ani zdlouhavé techniky, jen jednu drobnost, kterou má doma určitě každý. Obyčejnou zavařovačku!
Jak na to? Vezměte si čistou, absolutně suchou sklenici se šroubovacím víčkem. Ovoce důkladně prohlédněte a odstraňte všechny poškozené plody.
Ovoce určitě nemyjte! I trocha vody může způsobit předčasné uhnívání nebo plíseň. Ovoce dejte do sklenice, zašroubujte ji a uložte do lednice. Odebírejte dle potřeby a těsně před konzumací ovoce umyjte.
Takto můžete uchovat i zeleninu, ale pouze nenakrájenou. V případě krájení je už nutné ovoce či zeleninu předem omýt a pak je sice můžete uchovávat ve sklenici v lednici, ale nevydrží tak dlouho.
A které druhy ovoce či zeleniny se pro tento účel nejvíce hodí?
- hroznové víno
- jahody
- borůvky
- baby karotka
- mini okurky
Náš tip: Když se rozhodnete ovoce použít, udělejte to s celým obsahem. Jakmile se totiž dostane do sklenice „čerstvý“ vzduch, zbytek ovoce se kazí rychleji.
Z uchovaných jahod si můžete podle našeho videoreceptu připravit perfektní buchtu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
20 nejoblíbenějších receptů na bramborové saláty: Připravují se nejen na Vánoce
Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se… Číst více
Hitem letošních svátků je tento bramborový salát z Polska: Když ho vyzkoušíte, žádný jiný už možná nebudete chtít
Snad žádný jiný pokrm nemá tolik různých variant… Číst více
Jak odlehčit bramborový salát? Majonézu skvěle nahradí řecký jogurt, kvalitní olej nebo dokonce hovězí vývar
Pořádný bramborový salát má být zalitý notnou… Číst více
Zdravější verze majonézy: Naučíme vás různé varianty, jejichž chuť vás nadchne
Majonéza je tvořena ze dvou hlavních složek, tedy ze žloutků a oleje. Je tučná, ale výhodou je obsah rostlinných tuků s nenasycenými mastnými… Číst více
Jak na bramborový salát bez majonézy. Nahraďte ji nebo salát ochuťte zcela jinak
K bramborovému salátu bez obsahu majonézy se nejčastěji uchylují rodiče malých dětí. Neznamená to, že by byl méně chutný. Majonézu lze v salátu bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 3 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 3 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 5 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 11 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Za chléb a pečivo platíme stále více. Jak je uchovat co nejdéle v dobrém stavu. Jak je skladovat a předcházet plesnivění
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme