Znojemské okurky
Znojemské okurky - to je pojem. Pro mnohé z nás je to ta nejoblíbenější nakládaná zeleninová příloha. Stačí mít připravené čerstvé okurky, vyladěný sladkokyselý nálev, trochu zeleniny, hodně voňavého kopru, a můžeme se pustit do zavařování.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 12 598 kJ / 3 011 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 88,20 g |
Tuky | 18,28 g |
Vláknina | 155,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 69,05 g |
Sůl | 170,00 g |
Sacharidy | 576,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Z této dávky zalijeme cca 18-20 sklenic 0,7 litru.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 7. 2023 19:56
Zajimalo by me,jak to ze se tyto okurky zavaruji jen 8 min. na 80 a jinak co jsem nasla vzdy stejny stupne,ale vzdy 20 min.dost velkej rozdil
15. 4. 2017 14:01
Marie Kašparová:
toto je recept, ktorý sme sa dozvedeli na "okurkových brigádach na Južnej Morave", kde sme zbierali uhorky pre Znojmiu. A robím podľa neho od roku 1982 doteraz.
Výhoda: netreba riešiť prepočty množstva nálevu!
Lepšie uhorky neboli:
- do čistých zaváracích fliaš dám na spodok (1-2 ks dľa chuti) koliečko cibule, mrkvy a kôpor.
- potom naskladám veľmi natesno uhorky (najradšej mám 3-5 cm)
- potom sa riadim desiatkovým systémom:
- jedno DEKO/zelko rozdelím na 10 fľaší
- jeden liter octa rozdelím na 10 fľaší
- dám do každej fľaše 1-1,5 polievkovej lyžice cukru
- doplním čistou vodou (je jedno či teplá alebo studená)
Potom fľaše zavrieme a dáme na 5- 8 min sterilizovať. Po sterilizácii uhorky dáme "pod deku" teda uložíme na stôl a zakryjeme, aby chladli postupne.
Sú super a nekazia sa.
toto je recept, ktorý sme sa dozvedeli na "okurkových brigádach na Južnej Morave", kde sme zbierali uhorky pre Znojmiu. A robím podľa neho od roku 1982 doteraz.
Výhoda: netreba riešiť prepočty množstva nálevu!
Lepšie uhorky neboli:
- do čistých zaváracích fliaš dám na spodok (1-2 ks dľa chuti) koliečko cibule, mrkvy a kôpor.
- potom naskladám veľmi natesno uhorky (najradšej mám 3-5 cm)
- potom sa riadim desiatkovým systémom:
- jedno DEKO/zelko rozdelím na 10 fľaší
- jeden liter octa rozdelím na 10 fľaší
- dám do každej fľaše 1-1,5 polievkovej lyžice cukru
- doplním čistou vodou (je jedno či teplá alebo studená)
Potom fľaše zavrieme a dáme na 5- 8 min sterilizovať. Po sterilizácii uhorky dáme "pod deku" teda uložíme na stôl a zakryjeme, aby chladli postupne.
Sú super a nekazia sa.
19. 7. 2016 11:30
Veronika.Hrozna: Prosím, můžete-li poslati ten pikantní lak na okurky budu ráda děkuji a zdravím Kašparová
15. 2. 2015 12:57
Mám naprosto skvělý recept na okurky,ale jsou hodně pikatní,takže po znojemských změna ,ale stojí za to!
15. 2. 2015 11:13
kokotenko:chtěla jsem poprosit,jestli ještě máte znojemský macerát.Ráda si koupím
27. 7. 2014 15:46
Michael: Záleží na velikosti a tvaru okurek a i sklenic. I když jsou 2 sklenice třeba o obsahu 800 ml, tak se do nich nevejde stejné množství okurek. Jedna sklenice je třeba hranatá, druhá užší a vyšší a i okurky určitě nejsou přesně na délku a objem naprosto stejné, jsou i zakřivené atd.... Je vždycky lepší udělat si nálevu víc, on se nezkazí a vydrží
27. 7. 2014 14:47
Udělali jsme nálev podle návodu a stačil jen na větší polovinu, sklenice jsou napěchované okurkami tak nevím kde udělali soudruzi z NDR chybu.
14. 2. 2014 18:05
5. 9. 2013 11:22
radko MACERAT PRODAVAM I JA V OLOMOUCI. ALE JINAK HO MUZES KOUPIT PRIMO VE ZNOIME
11. 11. 2012 18:22
Radka:
Znojemské okurky typu komunistické éry již neumí vyrobit ani Znojmia.To co se prodává nemá původní chuť. Kam se ztratil originální recept je záhada. Takže zkoušejte,ať něco dobrého vymyslíte.
Znojemské okurky typu komunistické éry již neumí vyrobit ani Znojmia.To co se prodává nemá původní chuť. Kam se ztratil originální recept je záhada. Takže zkoušejte,ať něco dobrého vymyslíte.
19. 7. 2010 18:04
Prosím,kde je možné koupit Znojemský macerát?Díky Radka
12. 4. 2010 15:28
Moc děkuji za odpověď Zn. okurčičko.
12. 4. 2010 10:44
Informace o Znojemském macerátu, objednávkách a prodeji najdete na www.znojemskaokurka.cz
11. 4. 2010 14:49
Připojuji se k otázkám Jani Remkové - ohledně Znojemského macerátu.
11. 4. 2010 13:15
A už je to tady, za chvíli se budou sadit a zavařovat, to zase bude!! Znojemská okurka, družstvo , můžu se zeptat, co je to Znojemský macerát? Asi vypadám, jak blb, ale nevím to. A kde se to dá koupit?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 9 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 16 hodinami
Klobásy
Přidáno před 20 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 21 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Hamburská vepřová kýta
MajaFero uvařila před 11 hodinami
Staré dobré punčové řezy
MajaFero uvařila před 11 hodinami
Dobré řezy
Dittrisanda uvařila před 12 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
andrejkowa.nela uvařila před 12 hodinami
Bezlepková rychlá pizza
LenkaMH uvařila před 12 hodinami
Hrnková bábovka
jalamo uvařila před 14 hodinami
Buchtičky s krémem
Grecmanova uvařil před 14 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Kody74 uvařila před 15 hodinami
Vydatný kuřecí vývar
Kody74 uvařila před 15 hodinami
Čočka na kyselo
Foxina uvařila před 16 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: nalev na znojemske okurky lak na okurky znojemsky nalev na okurky nalev na okurky nálev na pravé znojemské okurky znojemské okurky nálev recept na znojemský nálev na okurky domácí lák na okurky znojemský macerát znojemsky nalev domácí nálev na okurky pravy znojemsky nálev na okurky nálev na okurky recept vyborne znojemské okurky nalev macerát na okurky recept na lak na okurky nalev na okurky znojemske kozí rohy recept znojemský nálev recept kde koupit znojemský macerát
Suroviny: okurka čerstvá, kopr čerstvý, mrkev, cibule, ocet, voda, sůl, cukr krystal, semínka hořčičná, koření nové koření, pepř
Znojemské okurky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31yM
19 názorů