Svatomartinské rohlíčky podle staročeského receptu chutnají skvěle a provoní celý dům. S ořechovou náplní jsou dokonalé
2. 11. 2022 Vaření
Už jste někdy pekli martinské rohlíčky? Úžasné sladké pečivo je jednou z typických dobrot svátku svatého Martina, který tu bude co nevidět. Sice si ho většinou spojujeme s husí pečínkou a svatomartinským vínem, stejně tak k němu ale patří spousta tradičních moučníků.
Jak se slaví posvícení?
Svatomartinské posvícení je posledním z řady podzimních posvícení a v minulosti se mnohdy řadilo k největším. V tento den totiž už definitivně končil zemědělský rok, pole byla holá, úroda byla pod střechou a končila pastva i další práce na statku. A to bylo třeba náležitě oslavit.
Na svatomartinské posvícení se těšilo hlavně služebnictvo, kterému skončila služba u hospodáře a rozhodovalo se, zda si ji prodlouží, nebo půjde někam jinam. Vyplácely se mzdy a konečně byl čas navštívit příbuzné. A protože bylo všeho dostatek, pořádaly se velké hostiny, na kterých se často sešla celá vesnice. Byla to zkrátka poslední příležitost něco podniknout a trochu se pobavit, než nastane opravdová zima a období předvánočního půstu.
Mohlo by vás zajímat
Na počest svatého Martina
Svatomartinské posvícení bylo pro statkáře příležitostí, jak poděkovat čeledi za jejich služby. Hospodyně proto dělaly pečivo, kterým služebnictvo obdarovávaly. Jako při každém posvícení se pekly koláče, ke svátku svatého Martina však patřily ještě martinské rohlíčky. Toto sladké pečivo označované rovněž jako podkovy, martiny, rohy nebo zahýbáky připomínalo svatého Martina, světce, na jehož počest se tento svátek slaví.
Svatého Martina si většinou spojujeme s bílým koněm, na němž má přijet a přivézt nám sníh. A právě s koněm svatého Martina souviselo i tradiční posvícenské pečivo. Podle pověsti prý totiž Martin proměnil podkovy svého koně v pečivo a jím pak obdaroval chudé.
Martinské rohlíčky z kynutého těsta
K uctění památky tohoto světce se pak začalo péct pečivo ve tvaru podkov nebo rohlíků. Na jejich tvar se kladl důraz, lidé totiž věřili, že dobře tvarované podkovy, zajistí, že budou jejich koně dobře chodit. Rohlíčky se pak obdarovávalo nejen služebnictvo, ale svobodné dívky je dávaly i svým vyvoleným jako důkaz lásky.
Říkalo se také, že rohlíky měly svůj tvar kvůli podobnosti s rohy dobytka, o který se čeleď starala. Přestože dnes najdete spoustu receptů na rohlíčky z různých křehkých těst, původně se pekly z poctivého kynutého těsta, v němž se nešetřilo vejci, mlékem ani máslem. Obvykle se také plnily ořechovou, makovou nebo jakoukoliv jinou náplní jako buchty. A právě takové původní svatomartinské rohlíčky si můžete připravit podle receptu z knihy Nahlédnutí do staré kuchyně.
Budete potřebovat: 150 g změklého másla, 60 g cukru, 2 žloutky, strouhanou citronovou kůru, 500 g hladké mouky, 30 g kvasnic, 250 ml mléka, 1 lžičku nebo kostku cukru na kvásek, špetku soli, vejce na potření, mandlové lupínky na posypání a vanilkový cukr.
Postup: Z droždí, vlažného mléka a cukru nechte vzejít v teple kvásek. Máslo třete s cukrem do pěny, přimíchejte vejce a citronovou kůru a důkladně utřete. Do směsi přisypejte mouku a špetku soli a vypracujte těsto. Dejte je do mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu.
Pak těsto nakrájejte na kousky, rozválejte do tvaru trojúhelníku a naplňte nádivkou podle vaší chuti. Poté těsto zarolujte, vytvarujte rohlíčky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je ještě asi půl hodiny kynout. Nakonec je potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mandlovými lupínky a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Hotové rohlíčky posypejte vanilkovým cukrem.
Náš tip: A pokud by se vám nechtělo do kynutého těsta, můžete si upéct i jednodušší nekynutou verzi.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Jídlo v české nemocnici může chutnat skvěle: Losos se zeleninou, penne s parmazánem nebo bufetová snídaně jsou v těchto špitálech běžné
Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Spousta chuti na jedné jehle, tak by se dalo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Těchto pět znamení nepouštějte ke grilu: Berani umí jen poučovat, Lvi se nesoustředí a snadno spálí všechno maso
Svatomartinské rohlíčky bez droždí: Nekynutá dobrota se jen rozplývá na jazyku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Svatomartinské rohlíčky zachutnají každému. Jakou zvolit náplň, aby byly dokonalé a rychle se po nich zaprášilo?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů